
Dijital çağa geçiş ve Google gibi güçlü bir arama motorunun yükselişi, hemen hemen herkesi SEO yani arama motoru optimizasyonunun işlerinde oynadığı rolü araştırmaya zorladı.
Bugün SEO konusu hala bir çok kişi ve kurum tarafından çok iyi anlaşılmış değil. Özellikle teknik bir geçmişe sahip olmayan insanlar SEO lafını duyduklarında konunun hayli karmaşık olduğunu düşünüp, önyargılı yaklaşabiliyorlar.
Bu yüzden bu makalede, SEO’nun bu kadar da karmaşık olmadığını göstermek istiyorum. SEO’nun tam olarak ne olduğunu anlarsak, SEO’ya bakış açımızı kolayca değiştirebiliriz.
Konuyu anladıktan sonra, işletmenize ya da markanız için hızlı bir şekilde uygulayabileceğiniz birkaç SEO stratejisini tartışacağız. Buraya kadar her şey yolundaysa, okumaya devam edelim.
SEO – Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?
SEO, temel dijital pazarlama becerileri içerisindeki en önemli maddelerin başında gelir. Web sitenizi arama motorlarının tavsiye ettiği şekilde düzenleyip, işinizi web sitenizde en iyi şekilde anlatırsanız, bir de başka siteler sizi bu konuda desteklerse, ilgili arama terimlerinde sıralamalarınız yükselir. Böylece en basit tanımıyla SEO yapmış olursunuz.
Kabaca dedim çünkü Google sıralamanızı etkileyen 200’den fazla faktör var. Bu sizi korkutmasın, bunların hepsi eşit öneme sahip değil. Bu konuda detaya girmek isterseniz daha önce yazdığım Google Sıralama Faktörleri – 13 Maddelik Kısa Liste makaleme bakabilirsiniz.
Devam edecek olursak, dijital reklam yaparak nasıl web sitenize inorganik trafik getiriyorsanız, SEO ile tam tersi sitenize organik trafik getirebilirsiniz. Bunun olması içinse arama motorlarına doğru sinyaller gitmelidir. Bu gerçekleştiğinde arama motorları sizi daha yüksek sıralarlar.
Burada önemli bir noktanın altını çizelim. Daha yüksek sıralanmak SEO projelerinde çok büyük bir başarı olarak gösterilemez. Siz konuya hakim olmayıp, bir SEO çalışması yaptırırsanız, çalışma bittiğinde önünüze bir grafik koyarlar, “bakın sıralamanız yükseldi” derler.
Yükselme güzeldir ancak SEO çalışmaları sonucunda sitenizde bir trafik artışı yaşamak istiyorsanız, minimum Google 1 sayfada görüntülenmeniz gerekir. Hatta 1. sayfadaki ilk 3 sırada değilseniz, tıklama oranlarınız oldukça düşük olacağından, işinize yarar bir trafik elde edemeyebilirsiniz.
Madem SEO yani arama motoru optimizasyonu yapacağız, o halde arama motorlarının çalışma mantığını bilmemiz gerekir. Öyleyse hızlıca arama motorlarının nasıl çalıştığını inceleyelim.
Arama Motorları Nasıl Çalışır : Tarama, Dizine Ekleme ve Sıralama
Web sitenize yeni bir açılış sayfası veya blog yazısı gibi yeni içerik eklediğinizde arama motorları öncelikle bu o içeriği tararlar. Tersinden de düşünebiliriz, arama motorları bot ya da örümcek dediğimiz yazılımlarla bir algoritma dahilinde tarama yaparlar.
Dolayısıyla sayfalarınızı her an tarayabilirler. Bir site haritanız varsa işlerini kolaylaştırmış oluştursunuz, site haritaları arama motorlarına sayfalarınızı listelemek için tasarlanmış basit sayfalardır.
Peki bu botlar içeriğinizi ne sıklıkla tarar? Bu birkaç faktöre bağlıdır. En önemlisi, ne sıklıkla içerik yayınladığınızdır. Bence arama motorları siteler için “ortalama yeni içerik yayınlama hızı” hesaplıyorlar ve sitenizin ortalamasına bağlı olarak web sitenizi ziyaret ediyorlar.
Arama motorları için siteleri taramak ciddi bir maliyettir. Bunu aklınızda tutmaya çalışın, çünkü maliyetten tasarruf etmelerine yardımcı olursanız, sizi ödüllendireceklerdir. Burada yardımcı olmaktan kasıt sitenizin arama motorlarının tavsiyelerine uygun teknik altyapı ve içeriklere sahip olmasıdır.
Daha iyi anlamanız için çok sık karşılaşılan bir örnek verelim. Bazen sitenizde bir sayfa yayınlarsınız ve sayfa içeriği değişmemiştir ancak sayfa adresi değişir. Bu da aynı içeriğe sahip iki farklı sayfaya sahip olduğunuz anlamına gelir. Böyle olunca arama motorları iki farklı adresi de taramak zorunda kalır ve taramanın sonunda bu sayfaların aynı içeriğe sahip olduğunu farkeder.
Bu durum genelde 1-2 sayfayla sınırlı kalmaz ve onlarca sayfada bu durum gerçekleşebilir. Internet’te milyonlarca web sitesinin ortaklaşa bunu yaptığını düşündüğünüzde ki durum böyle, bu arama motorlarına ciddi bir maliyet kalemi oluşturur. Bu sebeple, arama motorları doğal olarak kendisine fazla para harcatmayan siteleri ödüllendirerek üst sıralarda yer verir.
Web sitenizi arama motorları lehine temiz ve düzenli tutmak teknik arama motoru optimizasyonu olarak adlandırılır. Bu oldukça hafife alınan bir konu. Bir çok web geliştiricisinin bile maalesef konudan haberi yok. Esasında dijital pazarlama ile uğraşanların bir çoğu dahi bu konuya oldukça yabancı.
Şimdiye kadar sofistike SEO araçlarından birini kullandıysanız ve bir siteyi denetlediğinizde, web sitesi sağlığının ortalamada % 50 civarında gezdiğini göreceksiniz. Benim gerçekleştirdiğim site denetimlerinde %60 site sağlığını yakalamış web sitesi oranı %10’u bulmuyor. Sitenize Teknik SEO denetimi nasıl yapacağınızı merak ettiğinizi tahmin ediyorum.
Konunun daha iyi anlaşılması için yakında bununla ilgili daha detaylı bir yazı oluşturmaya çalışacağım.
Dizine Ekleme
Bir arama motoru sayfanızı veya sitenizi taradıktan (gördükten) sonra, bir sonraki aşama dizine ekleme işlemidir. Google Search Console’dan dizine ekleme talebi gönderebilirsiniz, Google birkaç gerekli test gerçekleştirir ve geçerseniz sayfanız öncelikli dizine ekleme sırasına alınır. Dizine ekleme talebinde bulunmasanızda arama motorları belirli bir süre sonra sayfanızı dizinlerine eklerler. Sayfanızın dizine eklenip eklenmediğini görmek için yapmanız gereken URL’nizi kopyalayarak arama sorgusu yapmaktır.
URL’yi arama sonuçlarında görüyorsanız, sayfanız arama motorunun dizinine eklenmiş demektir. Dizinleme sürecini, içeriğinizin arama motoru veritabanına eklenmesi olarak düşünebilirsiniz. Bu sayfanızın henüz sıralandığı anlamına gelmez, bunun için yazı başlığınızı ya da anahtar kelimenizi yazın ve sayfanızın arama sonuçlarında görünüp görünmediğine bakın. Sayfanızın sıralanıp sıralanmadığını bu şekilde test edebilirsiniz.
Sıralama
Bir arama motoru sonunda sayfanızı sıraladığında, içeriğinizin arama motorlarının algoritmasına bağlı olarak arama sonuçlarında bir yere yerleştirildiği anlamına gelir. Teorik olarak, arama motoru sıralaması birisi bir terimi aradığı an gerçekleşir. Ancak pratiğe bakacak olursak sıralama hiç bitmeyen bir süreç gibidir. Çünkü sıralamayı etkileyen birçok değişken vardır ve bu değişkenler de sürekli olarak değişir.
Toparlayacak olursak, arama motorları, tüm internet sitelerini taramak için arka planda devamlı çalışırlar. Bir arama sorgusu için en doğru bilgileri sağlamaları koşuluyla gereksinimleri karşılayan sayfaları daha yüksek sıralarlar. Bunu anlamak esasında o kadar da zor değil, ne dersiniz?
Şimdi arama motorlarının nasıl çalıştığını bildiğimize göre, SEO tam olarak nelerden ibaret ona bakabiliriz.
Sayfa İçi SEO & Sayfa Dışı SEO
Arama motoru optimizasyonun amacı sayfalarınızın görünür olması ve hatta sonunda SERP denilen arama motoru sonuçları sayfasının ilk sayfasına yerleşmesidir.
SEO en çok bu şekilde ikiye ayrılır; sayfa içi ve sayfa dışı SEO.
Web sitenizde yapıldığı için sayfa içi SEO oldukça basittir. Bunun akıllıcı yapılandırılmış bir site mimarisi ile beraber URL yapılarını, kategorileri, etiketleri, SEO başlıklarını, sayfa açıklamalarını, H1, H2, H3 başlıklarını vb. düzenlemekle ilgisi vardır.
Öte yandan, adından da anlaşılacağı gibi, sayfa dışı SEO, sitenizin dışında dolayısıyla başka sitelerde yapılacak çalışmalara verilen isimdir. Burada amaçlanan sitenizin güvenilirliğini, otoriterliğini ve alakala düzeyini ve popülerliğini artırmaktır. Sitenize bahsettiğim kurallar çerçevesinde iyi yönlendirmeler olduğunda, sıralamanız önemli ölçüde artar.
SEO ve Web Sitesi Trafiği
İlk sayfa sonuçları, belirli bir anahtar kelime için trafiğin yaklaşık% 75’ini alır ve bu web siteniz için ücretsiz ve değerli trafik anlamına gelebilir. Peki, bir anahtar kelimeden gelen trafikle ne demek istiyorum?
Her anahtar kelimenin aylık arama hacmi vardır. Bu aylık arama hacmi farklı ülkelerde değişiklik gösterir.
Genellikle anahtar kelime ne kadar kısa olursa, terim o kadar genel olur ve aylık hacim artar. Bunu bir örnekle açıklayalım.
SEO anahtar kelimesini alalım ve İngiltere’deki arama hacmini kontrol edelim. Görüleceği gibi Birleşik Krallık için “SEO” anahtar kelimesinin arama hacmi aylık 40.500’dür.
SEO services gibi SEO kelimesini içeren daha uzun terimleri kontrol edelim. Aylık arama hacmi 4400’e düştü.
Başka bir anahtar kelime olan “what is SEO”, arama hacmi de 4.400. Gördüğünüz gibi, anahtar kelime uzadıkça, arama hacmi de o kadar düşük olur.
Artık arama hacimlerini ve sıralarını bildiğimize göre SEO ve web sitesi trafiği konularını ilişkilendirebiliriz. Okumakta olduğunuz bu makalenin orijinali aslında “what is seo” kelimesi için optimize edilmiştir. Anahtar kelimeyi URL’de, H1, SEO başlığında ve bir çok sayfa içi öğede görebilirsiniz. Diyelim ki bu konuda şimdiye kadar ki en iyi makaleyi yazdım ve bu makale sektörün ileri gelen web sitelerinden referanslar yani backlinkler aldı.
Bu durumda Google sıralamamı arttırmaya başlayacaktır ve sonunda “what is seo” anahtar kelimesi için 1. sayfa ve 1. arama sonucunda gösterilebilirim. Söz konusu anahtar kelimenin aylık hacmi 4400 olduğundan ve istatistiksel olarak, ilk sıra trafiğin yaklaşık % 33’ünü aldığına göre, web siteme aylık olarak yalnızca bu anahtar kelimeden yaklaşık 1450 tekil ziyaret elde edebilirim.
Neden SEO Yapılır?
Yukarıdaki örneğin neden SEO yapmamız gerektiğini çok iyi açıkladığına inanıyorum: En önemli anahtar kelimelerimizde ilk sıralarda yer almak, alakalı ve organik web sitesi trafiğini elde etmek ve aslında bunların bir sonucu olarak da markamızın görünürlüğünü artırmak.
Web siteniz, özellikle marka anahtar kelimeleriniz için iyi optimize edilmiş ve iyi referanslar da almışsa, arama sonuçlarında 1 numarada yerinizi garanti edebilirsiniz. Bu çok önemlidir çünkü marka anahtar kelimeleri size en kaliteli trafiği getirecektir, çünkü arama yapan kişi sizi zaten bildiğine göre bu kişi satın alma yolcuğunda ilerlemiş bir potansiyel müşteri ya da mevcut bir müşteridir.
Genelde çevremde teknoloji meraklısı pek fazla insan yok. Ya da ben meslek icabı fazlaca teknik bir dil kullanıyor olabilirim. Bu durumda arama motoru optimizasyonu’nun ne olduğunu açıklamaya çalıştığımda, iki terimi kullanarak daha kolay anlaşılır olmaya başladım: gösterim ve görünürlük.
Çünkü SEO çabalarını ölçtüğümde, baktığım metriklerden biri Google’ın Search Console’daki gösterimler. Benzer şekilde, SEO araçlarında anahtar kelimeleri takibe aldığımda genellikle size bir görünürlük oranı gösteriliyor.
Bu bakış açısı ile, neden SEO yapıyoruz sorusuna şöyle cevap verebiliriz: arama motorlarında daha fazla gösterim alarak internet üzerindeki görünürlüğümüzü artırmak için!
SEO Çalışmalarına Örnekler
SEO çalışmaları dahilinde yapılacak rutin işlere birer örnek vererek, konuyu daha iyi anlamanızı sağlayalım. Böylece teori ve pratiği zihninizde bir araya getirebilirsiniz.
İşte basit SEO çalışmalarına örnekler:
- Sitenizdeki en önemli açılış sayfalarını sayfa-içi optimize etmek,
- Sitenizdeki mükerrer sayfaları tek bir sayfaya yönlendirmek,
- Tıklama oranlarını artırmak için sayfalarınızın SEO başlıklarını optimize etmek,
- İşletmenize ait teklifleriniz için açılış sayfaları oluşturmak,
- Backlink kazanmak için diğer web sitesi sahipleri veya blog yazarlarına ulaşmak,
- Blog yazmak, youtube videosu veya bir infografik oluşturmak,
- Sitenizi bilinen birkaç işletme listesine kayıt ettirmek,
- Alanınızla ilgili konulardaki paylaşımları bulup aktif olmak, yorum yazmak,
- Web içeriğinizi sosyal medya’da paylaşmak.
Bunlar white-hat SEO dediğimiz tamamen etik SEO çalışmalarıdır. Bu, güvenli sınırlar içerisinde kalmak anlamına gelir. Bunun aksine optimizasyon yerine arama motorlarını manipüle etmeye yönelik etik olmayan black-hat SEO teknikleri de vardır.
Bu yöntemleri önermediğim gibi ve uygularsanız uzun vadede hiç bir şekilde Google ve diğer arama motorlarında üst sıralarda yer alamazsınız. Artık ceza aldığınızı farketmiyorsunuz bile çünkü bunlar artık arama sonuçlarına direkt olarak yansıyor.
Negatif SEO konusuna gelince, genellikle rakiplerin sıralamanızı düşürmek için yaptığı çalışmalar için kullanılan bir terimdir. Bu genellikle spam içerikli ya da düşük otoriteli sitelerden backlinklerin satın alınıp size bağlantı verilmesiyle gerçekleşir. SEO konusuna önem veriyorsanız bunları tespit ederek backlink reddetme – disavow yapabilirsiniz.
Search optimization ücretsiz trafik getirir, ancak bu ücretsiz olarak yapabileceğiniz anlamına gelmez. SEO konusunda ciddi olduğunuzda, arama motoru optimizasyon kampanyalarınızın işe yaraması ve web sitenizin sıralamalarının artması için profesyonellerle çalışmanız gerekecektir. Bu konuda, büyük şirketler bünyelerine uzmanları direkt olarak dahil edebildikleri gibi Freelance SEO uzmanları ya da SEO ajanslarıyla da çalışabiliyorlar.
Kuruluşunuza ve bütçenize bağlı olarak arama motoru optimizasyonunu farklı şekillerde yönetebilirsiniz. SEO’nun yüksek getirisi vardır, ancak sonuçları görmek için sabırlı olmanız gerekir. SEO projelerinin maliyet yönü hakkında fikir edinmeniz için küçük bütçelerle gerçekleştirilebilecek SEO stratejilerine bir kaç örnek vereceğim.
Küçük Bütçelerle Nasıl SEO Yapılır?
İlk senaryoda, ayda 1000 USD civarında bir bütçemiz ve işi organize edecek bir SEO uzmanı var. SEO açısından neler yapılabilir?
1000 USD küçük bir bütçe değil diye düşünebilirsiniz zira USD güçlü bir para birimi ve Türk Lirasına çevirdiğinizde epey büyük bir rakam gibi gözükebilir. Ancak özellikle global olma amaçlı uluslararası SEO yaptırmayı düşünüyorsanız bu rakama 1000 TL gözüyle bakmalısınız.
Eğer kötümser olmamı bekliyorsanız, yanılıyorsunuz çünkü “küçük” bütçelerle çalışmayı seviyorum.
1- SEO Araçları
İlk olarak, SEMrush, Moz, Ahrefs veya Majestic gibi hepsi bir arada araçlardan birinden aylık üyelik satın almanızı öneririm. Hepsinin artıları ve eksileri var ancak kabaca aynı işi yapıyorlar.
Bu araçlar, anahtar kelime sıralamalarınızı ve sizin ve rakiplerinizin backlinklerini izleyebilir, sitenizin sağlığına ait daha önce bahsettiğim teknik denetimleri yapabilir.
Bu araçlara ayda ortalama 100 USD gibi bir bütçe ayırmalısınız.
2- Sayfa içi ve teknik SEO çalışmaları
Çoğu zaman, bu aylık tekrarlanan bir ücret değil, 100-200 USD civarında tek seferde yaptıracaksınız ve sitenize yeni sayfalar ekledikçe parça başı olarak tekrar çalışma yaptırabilirsiniz. Çok sayıda sayfa ve kapsamlı bir web sitesi daha büyük bir bütçe gerektirebilir.
3- Blog Yazma / Yazdırma
Bir içerik oluşturma rutini başlatmalısınız. Her hedef dil için haftada en az bir veya iki makale hedefleyin.
Fiverr, blog yazdırma işleri için harika bir kaynaktır. Ancak, önce yazarları test etmeniz gerekecek.
Maliyetler dile, kelime sayısına ve yazara göre değişebiliyor. Makaleler için en önemli faktör ise orijinal olmalarıdır.
Okuduğunuz bu makaleyi düşünün. Bu yazı % 100 benzersizdir çünkü yazarken bir başka web sitesine bakmadım.
Tamamen profesyonel deneyimlerime dayanarak yazıyorum. Bir arama motoru için, içerik açısından benzersizlik bir numaralı faktördür.
En uzun veya mükemmel optimizasyona sahip olan makalelerden ziyade en benzersiz ve çarpıcı makaleler, ilk sıraları zorlar. Bu tür makalelerin 500 kelimesi beş dolara satın alamazsınız. Oldukça pahalı olacaklar, çünkü saatlerce ya da günlerce emek eseridirler.
1000 kelimelik bir uzmanlık yazısı için 50-100 doları gözden çıkartmalısınız.
4- Backlink Kazanma
Son olarak, diğer otoriter sitelerin ve tabiki sizinle alakalı olanların referanslarına yani backlink vermelerine ihtiyacınız var. Diğer web siteleri sitenize bağlantı verdiğinde, bu arama motorları için güçlü bir sıralama sinyalidir, bu nedenle yüksek kaliteli, işinizle yakından alaklı bağlantılar kazanmaya odaklanmalısınız.
Internette marka bahsedilmelerinizi bulmak ya da bazen kilit anahtar kelimeleri bularak bunları birer backlink’e çevirebilirsiniz. Bunun yanısıra bir başka etik backlink yöntemi de konuk blog yazarlığıdır. İşinizde oldukça iyiyseniz, başka sitelerde yazı yazabilir, kendinizden bahsettirebilirsiniz. Bu işlem için de aylık 100 USD gibi bir minimum bütçe ayırmanız gerekir.
Toparlamak Gerekirse:
Dijitalleşen dünyada altın rehberlerin yerini arama motorları almıştır. Hem de çok güçlü bir şekilde. Bunun sonucu olarak ise SEO (Search Engine Optimization) yani arama motoru optimizasyonu büyük önem kazanmıştır.
SEO; web sitenizi teknik ve içerik anlamda arama motorlarının önerilerine göre düzenlemek ve bu çalışmaları işinizle alakalı diğer web siteleriyle desteklemektir.
SEO yapmanın temel amacı ise, işinizle ilgili terimlerde, arama sonuçlarını domine ederek, ilk sıralarda gösterilmek ve böylece web sitenize çok değerli sayılan organik trafik akışı sağlamaktır.
SEO yapmak sofistike bir iştir ancak tanımlı işler bütünüdür. Bu anlamda basit SEO çalışmalarına örnekler aşağıdaki gibidir.
- Web sayfalarını sayfa-içi (Başlıklar, SEO başlıkları, Açıklama, URL vb.) optimize etmek,
- Sitenizdeki teknik aksaklıkları minimuma indirmek ve site sağlığını devamlı kılmak,
- Tıklama oranlarını artırmak için sayfalarınızın SEO başlıklarını optimize etmek,
- İşletmenize ait teklifleriniz için açılış sayfaları oluşturmak,
- Backlink kazanmak için diğer web sitesi sahipleri veya blog yazarlarına ulaşmak,
- Blog yazmak, youtube videosu veya bir infografik oluşturmak,
- Sitenizi bilinen birkaç işletme listesine kayıt ettirmek,
- Alanınızla ilgili konulardaki paylaşımları bulup aktif olmak, yorum yazmak,
- Web içeriğinizi sosyal medya’da paylaşmak.
Comments are closed