
Dijital pazarlama alanında çeşitli işler yapmaya başlayalı neredeyse on yıl oldu. Dijital pazarlama temel becerileri söz konusu olduğunda, çok fazla bir şey değişmedi. Belki, işler biraz daha kolay hale geldi.
Eskiden, bu platformlar fazla gelişmemişti ve hatırlıyorum da epey tırmalıyorduk. Bugün dakikalar içinde bir Facebook reklam kampanyası oluşturmak veya bunu sizin için yapacak birini bulmak o kadar da zor değil.
Aynı şey Google için de geçerli. Örneğin, Google Search Console bugün harika çalışıyor, ancak eskiden işler hiç de böyle değildi!
Başka güzel bir örnek grafik tasarım ile ilgili verilebilir. Sıfır tasarım becerisi ile hareket alanınız oldukça kısıtlıydı, bugün ise Canva ile basit logolardan tutun, sosyal medya grafiklerine kadar her şeyi kolayca yapabilir haldeyiz.
- Facebook ve Google gibi teknoloji devleri pazarlama araçlarını herkesin kullanabileceği şekilde büyük ölçüde geliştirdi.
- Startup kültürü’nün gelişmesiyle, küçük yazılım ekipleri harika dijital pazarlama araçları yapmaya başladılar ve uygun aylık ücretlerle kullanabilir olduk.
- Serbest çalışma, uzaktan çalışma ve parça bazlı iş ekosistemi’nin yükselişi ile daha kısa sürede daha fazla sonuç alabileceğimiz bir çalışma düzenine geçtik.
Dijital Pazarlama İçin Gerekli 7 Temel Beceri
Eskiden, pazarlamacılar potansiyel müşterileri yakalamak için rastgele atış yaparak bir kaç müşteri edinme peşindelerdi. Bugün geldiğimiz noktada ise, dijital pazarlama sayesinde pazarlamacılar, sofistike pazarlama araçları kullanarak potansiyel alıcılarını “lazer güdümlü” hedefleme yeteneğine sahipler.
Peki herkes tarafından kabul edilen dijital pazarlama becerileri ya da uzmanlıkları nelerdir? Birazdan en temel dijital pazarlama becerilerinin her birine göz atacağız. Burada bahsettiğimiz her bir madde esasında başlı başına uzmanlaşılabilecek kadar önemlidir. Dolayısıyla, bu yazıda bu becerilerin her biri ile ilgili genel fikir edineceksiniz. Daha spesifik sorulara cevap arıyorsanız, aşağıdaki linkleri kullanarak ilgili sayfalara göz atabilirsiniz.
Öyleyse şimdi en temel dijital pazarlama becerilerine göz atabiliriz:
- Dijital Reklamcılık (Facebook ve Google Reklamcılığı)
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
- Sosyal Medya Yönetimi
- Dijital Pazarlama Analitiği
- Dönüşüm Oranı Optimizasyonu
- Dijital Pazarlama Otomasyonu
- Grafik ve Video Tasarımı
1- Dijital Reklamcılık – Facebook, Instagram ve Google Reklamları
Dijital reklamcılığı listenin en başına koymamın bir nedeni var mı? Tabi ki evet!
Dijital reklamcılık oldukça güçlüdür ve müşteriden hızlı geri bildirim alabilirsiniz! Öyle ki, bugün bir iş kursanız bile Facebook ve Google reklamları sayesinde satış yapmaya başlayabilirsiniz. Kampanya odaklıysanız aradığınız şey budur! Markanızı güçlendirmek ve küçük bütçelerle daha geniş kitlelere ulaşmak için Facebook Reklamlarını kullanabilirsiniz. Öte yandan, Google Reklamları’nı kullanarak satışa daha fazla odaklanabilirsiniz.
Dijital reklamları nasıl öğrenirsiniz? Udemy’de her bütçeye uygun kurslar bulunuyor. Youtube’da çok sayıda harika içerik var. Ayrıca, Facebook’un blueprint gibi sertifika kursları ve Google’ın dijital atöyle ve Google reklamlarına özgü eğitimleri var.
Google bir arama motoru olduğundan, arama motoru pazarlaması terimi de genellikle Google Reklamları anlamında kullanılır. Benzer şekilde, Facebook ve Instagram reklamları için “Sosyal Medya Pazarlama” terimi kullanılmaktadır.
2- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Arama motoru optimizasyonu oldukça sofistike bir beceridir ve birincil amacı web sitenizin arama motorlarında daha yukarıda sıralanmasını sağlamaktır. Arama motorlarında daha yukarda gösterilirseniz haliyle daha fazla organik trafik elde edersiniz ki bu harikadır, SEO yatırımınızı baştan yaparak sonra meyvelerini toplayabilirsiniz. Google’da ilk sayfada çıkmaz istiyorsanız, Google Sıralama Faktörleri makalemi okuyabilirsiniz.
Eğer dijital reklamcılık için avcılık benzetmesi yaparsak, SEO için daha çok çiftçilik diyebiliriz. Örneğin, web sitenizi daha iyi arama sonuçları sıralaması için optimize ettiniz veya sizle alakalı olabilecek bir web sitesi sahibine ulaşarak guest post yazdırdınız. Arama motorlarının sizin sıralamanızı yükseltmesi için öncelikle tüm bu değişiklikleri algılaması, değerlendirmesi gerekir. Bu işlemin yapılacağı günlük içerik adeti ve site sayısını tahmin bile edemezsiniz.
SEO çalışmalarından sonuç alınması bu yüzden uzun sürer. Ancak bu noktada şunu belirteyim, bu bir projenin başlangıç aşamasında yapılacak ilk çalışmaların sonuçları için geçerlidir. Siz SEO çalışmalarını bir süreç haline getirip, devamlı SEO yaptığınızda ya da yaptırdığınızda, devamlı olarak pozitif sonuçları görürsünüz. Bu noktada, SEO sabır işidir kardeşim gibi yanıltıcı ifadelere aldanmayın.
Sayfa içi SEO ve sayfa dışı SEO, teknik SEO, backlink, içerik yazma gibi SEO’nun birçok alt başlığı vardır. Sitenizi arama motorlarında nasıl daha iyi sıralayacağınızı ve organik görünürlüğünüzü nasıl artıracağınızı diğer yazılarımda detaylı olarak anlatacağım. Şimdilik şunu bilin: SEO temel bir dijital pazarlama becerisidir; temel SEO bilgisi olmadan, gelişmiş bir dijital pazarlama stratejisi uygulayamazsınız! SEO ilk başta ürkütücü gelebilir, bu noktada ısrarla üzerine giderek, bu sofistike beceriyi geliştirebilirsiniz.
3- Sosyal Medya Yönetimi
Dijital reklamlar anlık sonuçlar getiriyor ve SEO uzun vadeli bir stratejiyse, sosyal medya yönetimi tam olarak nerede yer alır dersiniz? Farkındaysanız büyük resmi görmeye doğru adım adım gidiyoruz. Facebook’ta marka bilinirliğini yükseltmek için bir Facebook reklam kampanyası yürütüyor olabilirsiniz. Belki de küçük işletmeniz için Instagram reklamları yapıyorsunuz. Bu kampanyaların olası bir kaç sonucuna göz atalım:
- Sosyal Medya Sayfası Ziyaretleri ve Sosyal Medya İçeriğiyle Etkileşim
- Web sitesi ziyaretleri
- Mağaza ziyaretleri, doğrudan telefonla aranmalar
- Messenger veya whatsapp mesajları
- İletişim vb. formların doldurulması
Birinci maddeyi bold yaptım, çünkü bu gerçekleştiğinde sosyal medya yönetimini iyi yapıyor olmalısınız öyle değil mi? Sosyal medya içeriği oluşturmak, paylaşımları sosyal medya’da en iyi etkileşimin olduğu zamanlar için planlamak, yorum, değerlendirme ve mesajlara dönüş yapmak, kullanıcı tarafından üretilen içerikleri yeniden paylaşmak ve diğer en iyi rutinleri uygulamak.
SEO kampanyaları dolaylı olarak sosyal kanallarınıza trafik getirebilir. Benzer şekilde, sosyal medya çabalarınız, örneğin Instagram üzerinde viral olabilecek tarz paylaşımlar marka anahtar kelime hacimlerinizi arttırır. Esasında bütün dijital pazarlama kanalları bir şekilde birbirine bağlıdır. Sosyal medya yönetimi ile ilgili, diğer yazılarımda daha derinlemesine ilerleyeceğiz ve bir ton şey öğreneceksiniz!
4- Dijital Pazarlama Analitiği
Dijital pazarlama sonuçlarınızı sık sık ölçerek, çabalarınızı daha iyi sonuçlar elde etmek için optimize etmektir. Bu noktada dijital pazarlama analitiği adı verilen bir başka büyük uzmanlık alanı ortaya çıkıyor. Daha spesifik olalım: Google Analytics ve Google Search Console, harika sonuçlar elde etmek için ustalaşmanız gereken iki analiz aracıdır. Listeye tabii ki, Google Tag Manager de eklenebilir!
Teknik bir altyapıya sahip değilseniz, bu araçları kullanmak başlangıçta zor olabilir. Bu araçları kullanmadan önce web sitenize ilgili platform ile ilgili kod parçasını eklemeniz gerekecektir. Bu şekilde, web sitenizin veya mobil uygulamanızın performansını izlemeye başlayabilirsiniz. Kodu eklediğinizde web sitenizden veri almaya başlayacaksınız. Artık dijital pazarlama analitiğinizi nasıl daha iyi yapılandıracağınıza yönelik kafa yorabilirsiniz. Trafiğiniz için farklı görünümler oluşturmak ve dijital pazarlama KPI’larınızı bu platformlarda ölçülebilir hale getirmek gibi.
İster inanın ister inanmayın, yoğun biçimde dijital pazarlama faaliyeti sürdüren şirketlerde sadece Google Analytics geliştirmesiyle ilgilenen uzmanlar bulunmaktadır. Bu başka bir büyük konudur ve önümüzdeki makalelerde en önemli ve pratik konuları daha detaylı şekilde ele alacağımızı umuyorum.
5- Dönüşüm Oranı Optimizasyonu
Dönüşüm optimizasyonu olarak da bilinen bu süreç, müşterinin satınalma yolculuğundaki (buyers journey) dönüşüm hunisi adımlarının optimize edilmesidir. Nasıl yani dediğinizi duyar gibi oluyorum. Endişelenmeyin, göründüğü kadar karmaşık değil.
Her web sitesinin farklı bir amacı vardır ve umalım ki dijital pazarlamadan sorumlu kişiler, dönüşüme yani nihai işletme amaçlarına giden yolda, web sitesi üzerinde birkaç adım tanımlayacaklar. Bir saniyeliğine okumakta olduğunuz dijital pazarlama blogumu düşünelim. Dönüşüm hunisi adımları ne olabilir?
İlk olarak Google’da gezindiğinizi varsayalım, merak ettiğiniz bir konuda caglarugur.com’u ziyaret edebilirsiniz. Daha sonra siteyi beğenirseniz mail listeme abone olabilirsiniz. Bu durumda, size e-kitaplarım veya premium eğitim videolarım gibi daha kapsamlı içerikler göndermeye başlayabilirim. Potansiyel müşterilerimi yeterince iyi besleyebiliyorsam, eğer onları bu işi gerçekten iyi bildiğime ikna edebilirsem, temel dijital pazarlama eğitimimi veya gelişmiş dijital pazarlama eğitimimi satın alabilirler.
2500 Google araması, 1000 ziyaretçi, 50 bülten abonesi, 10 e-kitap indirme, 1 ileri dijital pazarlama eğitimi satın alma. Potansiyel bir alıcının satın almadan önce ne tür bir yolculuk yaptığını görebilirsiniz ve her adımın bir oranı vardır. Bu oranları bulmak ve bunları artırmak için stratejiler geliştirmek dönüşüm oranı optimizasyonunun tam olarak ne olduğudur. Satışa giden web sitesi adımlarını tanımlarsınız, sonuçları ölçersiniz ve sıkıntılı yerleri parça parça değiştirerek, dönüşüm oranı optimizasyonu yaparsınız.
6- Dijital Pazarlama Otomasyonu
İster beğenin ister beğenmeyin, pazarlama otomasyonu kesinlikle günümüz dijital pazarlama becerileri arasında yer alır. Bugün dijital pazarlamacılar olarak çok büyük miktarda web sitesi ziyaretçisi, potansiyel müşteri ve gerçek müşterilerle ilgileniyoruz. İnsanları tek tek memnun etmek zor, bu nedenle bazı durumlarda pazarlamamızı otomatikleştirmek istiyoruz.
Bu bir kaç şey anlamına gelebilir: otomatik e-postalar ve sohbetler göndermek, potansiyel müşteri puanlaması oluşturmak ve bu skorları güncellemek, Facebook Potansiyel Müşteri Reklamı formu doldurulduğu zaman bunları CRM sistemine ve bir Slack kanalına göndermek. Dolayısıyla pazarlama otomasyonu kullanarak işleri hem potansiyel alıcılar hem de şirket içindeki ekipleriniz için otomatikleştirebilirsiniz.
Özünde, satın alma yolculuğundaki olası her senaryoyu yazıyorsunuz ve bu senaryolar gerçekleşirse ne olacağına karar veriyorsunuz. Bu kurgu şöyle örneklendirilebilir:
İlk kez gelen bir ziyaretçi varsa, onlara bir sohbet isteği gönderin – onlara bir soru sorun – cevapları evet ise – CRM’deki potansiyel puanlarını güncelleyin ve onlara 10 adetlik bir e-posta serisi gönderin.
Eğer bu mail serisinin %50’sini açarlarsa onlara Efsane Cuma’da özel indirim teklifi maili gönderin!
Bir satın alma işlemi yaparlarsa onları müşteri olarak işaretleyin – doğum günlerinde özel bir teklif gönderin!
7- Grafik ve Video Tasarımı
Grafik ve video tasarımı size biraz garip görünebilir, ancak basit grafik tasarım becerileri olmadan, dijital dünyada o kadar ileri gidemezsiniz. Bir şey satıyorsanız kelimeler yeterli değil, tekliflerinizi daha iyi anlatmak için grafik ve hareketlere ihtiyacınız var!
E-ticaret gibi bazı alanlar mutlak suretle göze hitap etmek zorunda olduğunuz için ileri seviye sanat yönetmenliği gerektirebilir. Mobil fotoğrafçılık, yerden ve havadan drone çekimleri, iyi kurgulanmış videolar hayatınızı muhakkak kolaylaştıracaktır! Teknoloji veya mühendislik gibi bazı iş alanlarının bu görsel seviyesine ihtiyaç duymadığını kabul ediyorum.
Bu işler biraz yetenek gerektiriyor, ancak amacımıza hitap edecek seviyede grafik tasarımı yapmayı, YouTube ve Udemy kurslarından öğrenebilirsiniz. Ayrıca hızlı bir başlangıç yapmak için Canva ve benzeri, tarayıcıdan çalışan harika ücretsiz ve uygun fiyatlı grafik tasarım araçları var. Bu platformlardaki şablonlar hayatınızı kolaylaştıracak ve hiç olmazsa farklı sosyal medya paylaşımlarınız için paylaşım boyutları hemen öğreneceksiniz.
Özellikle Google ve Facebook gibi platformlarındaki faydalı geliştirmeler nedeniyle, günümüzde dijital pazarlamaya cazip ve kullanılabilir hale geldi. Bugün pazarlamacılar hedef kitlelerine ulaşmak ve onlara en iyi ürün ve hizmetlerini sunmak için harika araçlara sahipler.
Dijital pazarlama yaparak herhangi bir hizmet veya ürün için mükemmel sonuçlar elde edilecekse dijital pazarlama ekiplerinin ustalaşması gereken bazı temel dijital pazarlama becerileri ya da uzmanlık alanları vardır. Bu dijital pazarlama becerileri:
- Dijital Reklamcılık (Facebook ve Google Ads)
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
- Sosyal Medya Yönetimi
- Dijital Pazarlama Analitiği
- Dönüşüm Oranı Optimizasyonu
- Dijital Pazarlama Otomasyonu
- Grafik ve Video Tasarımı
Umarım bu makale hangi dijital pazarlama becerilerine ihtiyacınız olduğunu anlamınıza yardımcı olmuştur. Size en uygun olduğunu düşündüğünüz uzmanlık alanını öğrenerek spesifik bir konuda dijital pazarlama uzmanı olabilirsiniz.
Şartlar beni bu bahsettiğim alanların tümünü öğrenmeye zorladı. Tahmin edebileceğiniz gibi tüm bu konularda ileri seviye bilgiye sahip olmak oldukça zaman alıcı ancak imkansız değil. Sabırla, mücadele ederseniz, belirli bir süre sonunda siz de bir dijital pazarlama liberosu olabilirsiniz.
Comments are closed