
Digital Nomad, dünyayı köşe bucak gezerek dijital işleri ofis bağımsız yapan kişilere veren, isimdir. Bu kavramın Türkçe’ye dijital göçebe olarak geçtiğini görüyoruz. Nomad’ların çoğunun göçebe hayat yaşadığı doğrudur.
Dijital Nomad olmanın temel amacı seyahet etmektir. Seyahat ederken, sanılanın aksine bazı masraflarınız azalmakta ve çok daha minimalist bir yaşantı sizi beklemektedir. Özellikle dijital pazarlama alanında yapılabilecek bir çok iş ile dolar geliri elde edilmektedir.
Örneğin iyi bir içerik yazarının günde bir makale yazarak 50 USD kazanabileceğini düşünmek, gayet gerçekçidir. Bu parayla pekala iyi yaşayabileceğiniz egzotik yeni yerler keşfetmek kulağa hoş geliyor değil mi?
Eğer freelance olarak ekmeğinizi taştan çıkartabiliyorsanız, pekala nomad olmanın zor kısmını halletmişsiniz demektir. Ayrıca günümüzde bazı şirketler de çalışanlarına lokasyon bağımsız çalışma serbestisi tanımaya başlamışlardır. Dolayısıyla, bir şirkette tam zamanlı uzaktan çalışan ve dijital nomadlık yapanlar da mevcuttur. Hatta bu kurgu oldukça sağlamdır, tam ya da yarı zamanlı işiniz size temel masraflarınızı çıkartma garantisi verir. Siz de freelance yaptığınız çalışmalarla gezilerinize bütçe ayırmış olursunuz.
Bir de hiç bir iş yapmadan dijital nomad gibi gözüken bir kitle var. Bunlar genelde babadan zengin arkadaşlarımız olup, laptoplarıyla plajlardan çalışıyor görüntüsü vermektedirler. Bu konudan bahsetmek istedim çünkü nomadlığa gerçek manada heves eden arkadaşlarımız bu lüks yaşantıları görüp, hevesleniyorlar ve bu işi çok kolay sanıyorlar. Dolayısıyla, dünyayı bir yandan çalışırken gezecekseniz, bir dolu sıkıntı çekmeyi göze almalısınız. Çünkü, gerçekte işler öyle sanıldığı gibi ışıltılı değil.
Dijital Göçebelik ile X, Y, Z Jenerasyonları Arasındaki Bağlantı
X, Y ve Z jenerasyonlarıyla bu konuyu bağlamakta fayda var. Şöyle ki, x’ler kabaca 60 ve 80’ler arası doğan grup oluyordu. Y ya da millenials, 84-96 kuşağı ve son olarak Z’ler ’97 sonrası doğanlar oluyor.
X’lerin çalışma hayatı ofis ortamında geçti ve bu yüzden çalışma hayatıyla ilgili geleneksel görüşlere sahipler. Teknoloji ile ilişkilendirmek istersek MTV çocukları diyebiliriz.
Y’lere gelince büyük ölçüde ofis ortamı çalışmasına maruz kaldılar ancak bundan ufaktan şikayet edip, 5 gün çalışalım ki 2 gün yatabilelim kafa yapısına geldiler. Pazartesi moduna girip, cuma akşamdan kafayı sıfırlamak için partileyen tayfadan bahsediyoruz. Teknolojiyle ilişkilendirmelerini Google Earth üzerinden yapabiliriz.
Z’lere bakacak olursak, “okul ve işe gitmek, insanlarla muhabbet etmek ne saçma” ben oturduğum yerden iki transkript hazırlar geçerim kafa yapısında olan gruptur. Ülkemizdeki Z’ler bence Avrupa’nın Y’lerine benziyor.
Jenerasyon konusunu toparlamak gerekirse, X’ler işe ekmek teknesi gözüyle bakarken Y’ler daha çok bir zorunluluk, ya da mecburiyet gözüyle bakıyorlar. Z’ler bir topluluk ile iş yapmayı saçma buluyor ve evden icat yapma peşinde. Z’lerin avantajı doğuştan global kafa yapısında olmaları.
Çok uzatmayım, anlatmaya çalıştığım şu olacak. Değişen dünya ile insanların çalışma yaşantısına bakış açısı değişti ve ortaya digital nomadlık gibi daha serbest ve global bir takım çalışma modelleri ortaya çıktı. Eğer dijital ortamda çalışacak bir takım becerileriniz varsa, global kafa yapısında iseniz ve kimsenin sizi dürtmesine gerek kalmadan iş yapma becerisine sahipseniz, siz de potansiyel bir digital nomadsınız.
Digital Nomad Olmak İçin Ne Gibi İşler Yapabilirsiniz?
Birileri kulağınıza kar suyu kaçırdı ve digital nomad olmak için yola çıktınız. O halde bilmeniz gereken tüm hayat masraflarınızı mümkün olduğunca düşürmek ve gelirlerinizi maksimize etmek zorunda olduğunuzdur. Nomadlığın lüksü, havyar yemek değil serbest olmak, yeni yerler görebilmek, yeni insanlar tanıyabilmek ve kendine vakit ayırabilir durumda çalışmaktır.
1- Serbest Çalışanlar (Freelancer)
Yazılım geliştiriciler, grafik tasarımcılar, sosyal medyacılar ve dijital pazarlamacılar, uzaktan farklı farklı müşteriler bulup, onlar için parça bazlı ya da proje bazlı işler yaparlar. Serbestliğin dibine vururlar ama ay sonunda faturaları ödeyebilmek için sürekli saatlerini satmak ve yeni iş yaratmak zorundadırlar.
2- Kurumsal Uzaktan Çalışma
Bu grupta olanlar, startup ya da büyük bir şirketin sigortalı çalışanıdırlar ama işlerini yapmak için ofise gitmezler. Bu gibi fırsatları çalışanlarına sağlayan şirketler hem ofis masrafların tasarruf eder hem de anti-kölelik akımına karşı kürek çekmeyerek çalışan performansına tavan yaptırır. Hilton gibi dev şirketler gruplarının 100’lerce uzaktan çalışanı işe almasında bir sebep olsa gerek!!!
3- Girişimciler
Özellikle startup kurucuları, hesap verecek birisi de olmadığı için ve global bir ürün tutundurması çabası da olduğundan gezmek isteyebilir. Dağınık bir ekibe sahip olunur, geleneksel olmayan bir çalışma şekliyle geleneksel pazarlama faaliyeti yapılır: gittiğin her yere tohumlarını bırakmaktan bahsediyorum…
Digital Nomad Olmak için Gerekli Yetenekler
Mekandan bağımsız ve gelir endişesi olmadan yaşamak için, temel mantık şudur: bir temel gelir ve yanında yeşertilen yan gelirler. Eğer side-hustle denilen yan gelirlerinizi büyütebilirseniz, tamamen özgür olabilirsiniz.
Aşağıda en çok bilinen digital nomad gelir elde etme yöntemlerini listeliyorum. Liste her zaman genişletilebilir. Gün geçmiyor ki yeni bir online gelir elde etme yöntemi çıkıyor.
1. E-Book ve Online Eğitim Satışları
Udemy’den haberiniz varsa, neden bahsettiğimi kabaca anladığınızı düşünüyorum. Her konuda, bilginizi içeriğe dönüştürüp, uygun fiyatlarla satarak, sürümden kazanabilirsiniz. Öyle ki, bir konuda guru olmanıza da gerek yok, izlediğiniz bir eğitimi, defalarca izleyin ve daha iyisini yapın. Aynı şey, e-book için de geçerli, beğendiğiniz bir e-book muhakkak ilginizi çekiyordur. Bunu alıp, daha iyi bir versiyonunu yaparsanız, pasif gelir elde etmeye başlayabilirsiniz.
2. Blog Yazma
Blog yazma yeni bir şey değil. Bu geleneksel dijital pazarlama yöntemi hala ekmek yedirtiyor! Emin olabilirsiniz.
Kendi blogunuzu yazarsanız geliri bir süre unutun ancak başkaları için yazarak hızlıca gelir hanenizi artıya geçirebilirsiniz. Bence en kolay öğrenilecek uzmanlık blog yazarlığıdır. Bir kaç teknik detayı öğrenmeniz ve dil becerilerinizin çok kötü olmaması yeterlidir. İçerik yazarı ihtiyacı yüksek.
Ana gelirini sağlama almış ve gezebilen nomadlar, kendi yaşantılarıyla ilgili bir seyahat blogu kurup, burdan gelir elde etme peşindeler. Gayet mantıklı çünkü ellerinde içerik var. Blog sitesi kurup, ısrarla güzel içerik üretirseniz, bir süre sonra sitenizin otorite sahibi olması kaçınılmazdır. Bu da Google sıralama sonuçlarında yukarı çıkma anlamına anlamına gelir. Görünür olursanız, mutlaka para kazanacaksınız.
3. Online Hizmetler
Kendi aracınızla taksicilik yapma, evlere bakkal alışverişi götürme vb. işleri yaparak yaşantı sürdürmek mümkün, bu işi farklı yerlerde yaparak, gezer bir hayat sürebilirsiniz. Kötü tarafı, sürekli gezerseniz, bu tip işleri büyütemezsiniz. Airbnb işi düşünün, tam büyüttünüz, iyi yorumları topladınız. Taşınırsanız işi sıfırlarsınız. Dijital göçebeliğin bu gibi kötü yanları da var.
4. Dijital Pazarlama – Uzmanlık Gerektiren İşler
Grafik tasarımı, SEO, yazılım geliştirme, sosyal medya yönetimi ve dijital reklam gibi teknik beceri gerektiren işleri yapabileceğiniz bir çok platform var. Upwork, fiverr, freelancer, pplperhour gibi sitelerde yıllık milyon USD kazananlar olduğunu duyuyoruz. Ancak şimdiden söyleyim bu sitelerdeki rekabet inanılmaz ve tutunmak için gerilla yöntemleri kullanmanız şart.
5. E-Ticaret ya da Drop Shipping
Size drop shipping ve e-ticaretin mantığını anlatmaya hiç niyetim yok. Bununla ilgili kitap yazılabilir.
Kabaca, sermayeniz varsa, basit bir ürün geliştirip, son kullanıcıya online satabilirsiniz. Ürün geliştirmeden al-satçılıkla komisyon geliri de elde edebilirsiniz. Bulunduğunuz lokasyonda bulunmayan bir ürünün tedarikçisine yazın ve ürünü online satın.
6. Web Sitesi ya da Mobil Uygulama Geliştirme
Bugün wordpress altyapısı kullanarak bir blog sitesi yapmak zor değil. Bu şekilde siteler yaparak başlayabilirsiniz ve sonra kim bilir daha karışık e-ticaret vb. sitelere geçersiniz. Gerekirse html, java script ve css öğrenerek web geliştiricisine evrilebilirsiniz.
Bunlar karışık geliyorsa wix ve squarespace gibi sitelerden faydalanabilirsiniz. Fiverr’da ilgili gigleri gördüğünüzü umuyorum. Bu platformları kullanarak web sitesi yaparak, para kazananlar mevcut.
Mobil uygulama konusu ise apayrı bir uzmanlık gerektiriyor. Siz de örneğin, good barber gibi self-servis bir mobil uygulama platformu kullanarak kodlama bilmeden uygulama geliştirip, gelir elde edebilirsiniz. Ya da kendi mobil uygulamanıza yerleştireceğiniz reklamlar yoluyla para kazanabilirsiniz.
Digital Nomadlar Tarafından En Çok Tercih Edilen Yerler
En başta size söylediğim bir konuya tekrar dönme zamanı geldi. Yüksek gelir elde etmek ve ucuza yaşamak anahtardı. Bu anlamda Asya’nın dijital nomadlarca en fazla tercih edilen yer olduğunu söyleyebiliriz.
Nomadlar, yaşama maliyeti, internet, güvenlik ve eğlence faktörlerine dikkat ediyorlar. Türkiye’de İzmir, Antalya ve hatta Gaziantep gibi güzel alternatifler var. Aylık 1000 USD civarında bir gelir ile, keyifli bir digital nomad yaşamı sürdürmek mümkün. Fakat bir problem var. O da internet kalitesi. Gelenler genelde Türkiye’deki internetten şikayetçi.
Bu konuda eline su dökülmez bir site var ki, tüm digital nomadlar gidecekleri yer seçerken bu siteyi kullanıyorlar. Nomad List sitesine bakarak nomad şehirleri hakkıda detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ben kendim gezer durumda olsam öncelikle gideceğim yerler: Chiang Mai (Tayland), Canggu Bali (Endonezya), Nairobi (Kenya), Kiev (Ukrayna) ve son olarak da Melbourne (Australia) olur.
Ömür Boyu Digital Nomad Olunur mu?
Digital Nomad yaşantısını kişisel görüşlerimi de katarak aktardım. Dijital olarak yapabileceğiniz bir uzmanlık öğrenip, gezer ve çalışır hale gelebilirsiniz. Her şey çok heyecan verici görünse de bir çok digital nomad hikayesinin bıkkınlıkla bittiğini okuyorum. Mobil olmanın avantajları var ancak devamlı olarak yeni kültürlere adapte olmak zorundasınız. Herkesin yapabileceği iş değil. Yapanlarda 4-5 sene sonrasında ciddi anlamda burn out olabiliyor.
Comments are closed