
Resort Otel Dijital Pazarlama Kurgusunun Temelleri makalemi otelcilik sektörüne fırtına gibi giriş yapan bir dijital pazarlamacı olarak belirli bir farkındalık edinme sürecinden sonra kaleme alıyorum.
Otelciyseniz, son yıllarda dijital pazarlama stratejileri, dijital dönüşüm, sosyal medya yönetimi gibi kavramları çok sık duymaya başladığınızı biliyorum. Bu kavramları ve direkt rezervasyon konusunu daha da çok duyacağımıza emin olabilirsiniz.
Ancak genel algı “biz de bu işlerin ucundan tutmalıyız” şeklinde. Ucundan tutmak fena değil ancak bu iş sandığınızdan daha büyük. Dolayısıyla belki de bu işlere dört elle sarılmaya başlamalısınız.
Bunu yapmak kolay olmayabilir çünkü bir başlangıç noktasına ihtiyacınız var. Benim amacım da otelciler için dijital pazarlama ile ilgili bir başlangıç noktası oluşturmak.
Bu rehberde bahsedeceğim altın değerindeki stratejileri kendi işletmenize adapte ederek, dijital pazarlama yatırımlarınızı doğru yönlendireceksiniz.
Dijital pazarlama ile tanışalı yaklaşık 10 sene oldu ve belirli bir sektör için dijital pazarlama nasıl yapılmalı sorusuna artık rahatlıkla cevap verebiliyorum.
Son 3.5 senemi de Limak International Hotels & Resort bünyesinde dijital pazarlama stratejileri geliştirerek geçirdikten sonra Türk resort oteliciliğinde bir dijital pazarlama farkındalığı yaratmanın gerekliliğini hissettim.
Zira konuya hakim kişi sayısı ülkemizde bir elin parmağını geçmez. Öncelikle konuyla ilgili biraz altyapı oluşturacağım ve sonra maddeler halinde otelciler için dijital stratejileri veya dijital pazarlama ile ilgili tavsiyeleri gözden geçireceğiz.
Otelcilik Dijital Pazarlamasında Durum Nedir? Tespitler…
Özellikle resort oteller geleneksel olarak satış ve pazarlamayı acentelere taşere etmiş durumdalar. Bundan kasıt bilmeyenler için söylüyorum, seyahat acentelerine toplu olarak oda satmak için kontrat yapmak ve pazarlama ihtiyaçlarını da büyük ölçüde reklam ajansları vasıtasıyla sürdürmek.
Peki bu sistem günümüzde ne kadar sürdürülebilir?
Farkındaysanız, günümüzde potansiyel müşteriler son derece sofistikeler. Bir ürün ya da hizmeti almadan önce titiz şekilde araştırma yapmaktalar.
Bu araştırmalar hem ürün ve hizmetlerin kendilerine uygun olup olmadığını anlamaya yönelik hem de en uygun fiyat ile satınalma yapmaya yönelik olarak gerçekleşiyor.
Tam bu noktada, tatil satın alacak bir potansiyel müşteri, seçeceği otelin uygunluğunu seyahat acentelerine ihtiyaç duymadan yapabiliyor mu?
Kesinlikle evet. Otel sosyal medyası, Google, TripAdvisor vb. birçok mecrayı kontrol eden müşteri, otelin kendine uygunluğunu son derece kolay bir şekilde anlayabiliyor. Hatta bu mecraları çapraz sorguya alıyor…
İkinci soru, potansiyel misafirler, otel web sitesini kullanarak, tatillerini daha ucuza getirebiliyorlar mı? Bu tartışılır çünkü acente bağımlısı otelci kendi malını kendi dükkanında daha ucuza satamayacağına inanmış durumda.
Ama müşteri odaklı düşünürsek cevap getirebilmeliler! Özellikle iyi kurgulanmış bir sadakat sistemi yardımı ile bu konu halledilebilir. Bana sorarsanız otelci, misafir odaklı düşünürse, öncelikli olarak direkt rezervasyonlara yönelerek en iyi fiyatlarla kendi sitesinden satış yapabilmelidir.
Bu işin normali budur. Aracılar olmadan direkt kaynağından satın alınan bir mal ya da hizmetin daha ucuza gelmesini beklemek son derece normal!
Ayrıca otel iyi kurgulanmış bir müşteri sadakati programı da uyguluyorsa, misafirlerin acente satın almasına göre toplamda %20-30 civarında bir tasarruf etmesi sağlanabilir.
Bilmem farkında mısınız ama Covid-19 salgını boyunca fonksiyonlarını tam anlamıyla sürdürebilen ve işlerini aksatmayan meslek gruplarının başında dijital pazarlamacılar gelmiştir.
Uzaktan çalışma gibi modern ve efektif yöntemleri son derece iyi kullanan dijital pazarlamacılar için ofise gidememe gibi bir problem bulunmadığından, salgın dönemi tam anlamıyla bizler için yıldız parlatma ve gelir arttırma dönemi olmuştur.
- Acentelerle bir oturuşta milyon euroluk kontrat yapmak güzel olsa gerek ancak müşteriye birebir dokunmak yani B2C yapmaya başlamanın tam anlamıyla zamanı gelmedi mi sizce?
- Geleneksel düzen rezervasyon, satış ve misafir ilişkileri departmanlarının yerini tam anlamıyla pazarlama mühendisliği diyebileceğimiz dijital pazarlama alamaz mı?
- Özellikle B2C için biçilmiş kaftan olan dijital pazarlama düzinelerce sektör tarafından tam anlamıyla kurtarıcı olmuşken, otelciler dijital pazarlama nedir tam olarak biliyorlar mı?
Sanırım konuyu yeterince speküle ettim ve artık nihayet resort otel dijital pazarlama ve kurgusunun temellerine ve hemen kullanmaya başlayabileceğiniz dijital pazarlama stratejilerine göz atabiliriz.
Oteller için Dijital Pazarlama Kurgusunun 5 Olmazsa Olmazı
Burada bahsedeceğim stratejiler, dijital pazarlamayı ciddiye alan ya da almak isteyen oteller için son derece ilgi çekici olacakken, bu işleri yapmış olmak için yapanlara ise “hadi ordan” dedirtecektir.
Ben size idealde olması gereken şekliyle anlatayım da siz ne kadarını alırsınız, orası sizlerin takdirine kalmış.
1- Yöneticilerinizin Tümünü Temel Dijital Pazarlama Eğitiminden Geçirin
Sevgili Otelci, gelin kabul edelim, dijital sizlere çok yakın işler değil. Dahası otellerin çoğu son müşteriye birebir satış yapmak yerine acenteler üzerinden ciro yaptıkları için direkt pazarlama kültürüne sahip değiller.
Dolayısıyla dijital pazarlama ile direkt satış rakamlarınızı arttırabilmeniz için öncelikle işletmenizde bir dijital pazarlama bilinci oluşturmanız gerekir. (Aslında dijital pazarlamadan önce satış & pazarlama kültürü)
Bir adım ötesine gidecek olursak, marka iletişimi ve kurumsal kimlik edinme gibi alanlarda da çoğu zaman çok ciddi geliştirmelere ihtiyaç duyuluyor.
Otelin cirosuna etki eden yöneticilerinizin tamamının dijital pazarlama konusunda pozitif bir bakış açısı kazanması ve dijital pazarlama ile neler yapılabilir anlaması gerekir.
Diğer türlü sağdaki, soldaki komşu otel bu işlere girişti diyerek, otele bir adam koyma ile bu işlerden bir hiçbir şekilde verim alamazsınız.
Şirkette adeta bu konuda bir devrim yapmalı ve satışa dokunan tüm paydaşlarınızı bu konuda heyecanlandırmalısınız. Bunun için de en üst yönetim kademesinin bu konuya inanması ve bunu deklare etmesi gerekir.
Kendi içinizden bir dijital deha çıkartamayacağınıza göre, ekibinize grup oteli iseniz direktör seviyesinde, tek otelseniz genel müdür yardımcısı seviyesinde bir dijital pazarlama ekip lideri koymanız da gerekecek. Sizi temin ederim bu akil adamı bulmak kolay olmayacak.
2- Dijital Pazarlama Uzmanı Almayın, Dijital Pazarlama Ekibi Kurun
Dijital pazarlama bir çok farklı uzmanlık alanını içerisinde barındırmaktadır. Bu uzmanlık alanları hem teknik hem de sosyal becerilere sahip olmayı gerektirir.
Video editörlüğü ya da grafik tasarım yaratıcılık gerektirirken, sosyal medyacılık daha çok iletişim becerisi gerektirir. SEO ya da Web Sitesi optimizasyonları sayısal becerisi yüksek kişilerce yapılmalıdır.
Dolayısıyla, otellerinizde dijital pazarlama yapmayı düşünüyorsanız bunun kesinlikle bir ekip işi olduğunu anlamak zorundasınız.
Bugün bazı grup otellerinin “dijital pazarlama uzmanı” iş ilanı verdiğini görüyorum. Merak edip otelin dijital pazarlama yapılanmasını incelediğimde bu işi tek kişi ile götürmeye yönelik bir niyet hemen belli oluyor.
İş tanımlarına bakıldığında, maalesef ilanı yazan kişilerin bu işten pek kadar anlamadığı da ortada. Bu gibi kurgular ancak kurumların egosunu tatmin eder ancak bu şekilde direkt rezervasyon rakamlarını arttırmanız mümkün değildir.
Tek oteliniz varsa, 2-3 kişilik bir ekiple birden çok oteliniz varsa da minimum 2-3 kişilik merkezi bir ekip artı her otelde minimum bir kişilik içerik/sosyal medya uzmanı ile efektif bir dijital pazarlama kurgusunu hayata geçirebilirsiniz.
Ekibinizde mutlaka yaratıcı özellikleri yüksek fotoğraf ve video çekmeyi ve işlemeyi bilen sanatçılara yer vermeniz gerekiyor. Bir kişiyle içerik üretmeye başlamak iyi bir başlangıç noktasıdır ancak 24 saat yaşayan bir otel için yeterli olamaz. Dolayısıyla bir ajansla bu operasyonu destekleyebilirsiniz ya da bir içerik üretim ekibi kurabilirsiniz.
Sanat ekibinin ürettiği içerikleri bir mantık çerçevesinde ve sürekli test ederek, dağıtacak (paylaşacak) bir sosyal medya uzmanına da ihtiyacınız olacak.
Sosyal medya uzmanı idealde içeriklere son şeklini vermeli, metinlerini yazmalı ve bu içerikleri en doğru zamanda, doğru kişilerle paylaşmalıdır.
Fakat bunlar reaktif özellik taşıyan rutin işlerdir. Esas vurgunu ise proaktif sosyal medya yönetimi ile yapabilirsiniz. Bu da sosyal medyada aktif olarak misafirlerle iletişime geçebilecek kapasitede sosyal medyacılığı gerektirir.
Bundan kastımın ne olduğunu tam olarak anlayamadıysanız, mutlaka profesyonel yardıma ihtiyacınız var.
Web sitenize rezervasyon potansiyeli bulunan misafir adaylarını getirmek için başvurabileceğiniz en etkili yöntemlerden birisi de dijital reklamcılıktır. Ancak, dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Bu kanal size iyi para harcatır dolayısıyla bir bilene ve tercihen içinizden birine teslim edilmesi doğru olur.
Bir dijital pazarlama ajansına reklam bütçesi verdiğinizde onların ne kadar aidiyet duygusu ile hareket edeceği son derece tartışmalı bir konudur. Reklam işi taşere edildiğinde çoğu zaman karşı tarafa sonuç almaktan ziyade bütçenin tüketilmesi ve raporlanması sorumluluğu verilmiş olur ki bu efektif bir seçim değildir.
Bana sorarsanız bugün her otelin dijital pazarlama ekibi mutlaka bir dijital reklamcıya sahip olmalıdır. Facebook ve Google reklamlarına günlük rutin gözüyle bakmaya başladığınızda, bir süre sonra bu kanalın işletme için ciddi bir ciro kaynağı olduğunu keşfedeceksiniz.
Özellikle yüksek sayıda return guest oranına sahip bir otelseniz, başlangıç için marka anahtar kelimelerinize Google reklamı vererek, yüksek dönüşüm oranlarıyla rezervasyon almaya başlayabilirsiniz.
Peki bu ne demek? Ben en iyisi “Oteller Google Search Reklamları ile Nasıl Rezervasyon Alabilirler” diye ayrı bir makale ile konuyu açıklayım zira bu başlı başına çok önemli bir konudur.
Dijital Pazarlama içerisindeki en önemli kanallardan birisi de şüphesiz SEO’dur. Bunu, Google gibi arama motorlarında üst sıralarda yer almak için uygulanması gereken çalışmalar bütünü olarak adlandırabiliriz.
Peki dünya genelinde oteller SEO konusunda neredeler? Oteller günlük olarak blog yazıyorlar mı? SEO ajanslarıyla çalışarak faydalı yeni backlinkler ediniyorlar mı?
Web sitelerinin teknik öğelerini optimize ederek anahtar kelime sıralamalarında yükselişteler mi?
Maalesef oteller SEO eforları anlamında tam anlamıyla sınıfta kalmış durumdalar. Bunun sebebi konunun son derece teknik olması ve bir yol haritası oluşturulamaması.
Bunun yanı sıra ülkemizde çok fazla SEO uzmanı bulunmuyor. SEO uzmanları devamlı parça bazlı çalışmaktan uzun soluklu bir organik trafik kampanyası nasıl oluşturulur bundan bir haberler.
Otellerin ilk aşamada başarısını kanıtlamış bir SEO ajansı bulup çalışmasını bu mümkün değilse bir SEO danışmanı tutmasını ama en idealde bir SEO uzmanını işe almasını şiddetle öneriyorum.
SEO çiftçilik gibidir yani sonuçları uzun dönemde toplarsınız ancak bu süreci devamlı hale getirirseniz günlük olarak da fayda sağlamaya başlarsınız.
Biz SEO çalışması yaptırıyoz hocam dediğinizi duyar gibi oluyorum. Antalya resort bölgedeki hemen her isimli otelin SEO eforlarını analiz etmiş birisi olarak söyleyim, siz işi bilmediğiniz için çalıştığınız kişiler çoğunlukla size paranızın karşılığını vermekle yetiniyor.
Sonuç var mı? Hayır.
Son olarak tüm bu uzmanların dilinden anlayan ve dijital pazarlama performansını ölçerek, ekibi yönlendirecek ve üst yönetimle iletişim kurabilecek bir dijital ekip liderine ihtiyaç var.
Esasında en başta bu lideri bulup ekibinize katarsanız ve gerekli güveni verirseniz, gerisi kendiliğinden gelecektir. Dijital pazarlama kendi içinde bir çok kritik kanala sahip olduğu için bir ekip olarak yapılmalıdır.
Haliyle bu ekibe de tüm uzmanlık alanlarına görece hakim bir lider gerekir.
Bu özellikte bir kişiyi kolay bulabileceğinizi söyleyemem, zira bu kişinin kariyerinde uzun süreler yalnız kalarak, birçok uzmanın işini tek başına yapmaya çalışması ve böylece farklı yetenekleri geliştirmesi gereklidir.
Ayrıca otel dijital pazarlaması takdir edersiniz çok iyi dil becerileri ve görsel içerik becerisi de gerektirir.
Bunların yanına satış ve ekip yönetme becerileri ile otelcilik bilgisi de eklediğiniz de epey imkansız bir rolden bahsetmekteyiz.
Ülkemizde bu özelliklere sahip otellerde dijital pazarlama ekip liderliği yani dijital direktörlük yapacak adam sayısı bir elin parmağını geçmez.
3- Hedef Belirleyerek Performans Bazlı Dijital Pazarlama Yapın
Dijital pazarlamayı diğer klasik pazarlama metodlarından ayıran en önemli unsur performans odaklı olarak uygulanabilir olmasıdır.
Bundan kasıt, dijital pazarlama kişisel his ve duygulardan ziyade verilere dayalı yapılır. Durum böyle olunca ortaya rakamsal bir hedef koyarak, buraya doğru yürümek mümkündür.
Hatta hedeflere ne zaman varacağınızı da kestirebilirsiniz. Aslında, dijital pazarlama sadece hedef odaklı yapılır diyebiliriz.
Dolayısıyla, falanca otel dijital pazarlama yapıyor biz de yapalım gibi amatör yaklaşımları bir kenara bırakıp, aylık 100 bin Euro olan direkt rezervasyon rakamımızı dijital pazarlama yaparak 300 bin euro yapmak istiyoruz gibi şeffaf hedefler üzerinde durun.
Bu tip bir hedef koyduğunuzda, tecrübeli bir dijital ekip size bu artışın maliyetini hesaplayacaktır. Böylece siz de dijital pazarlama eforlarınızın geri dönüşümlerini rahatlıkla hesaplayabilirsiniz.
4- Web Sitenizde Kendinize Ait Bir Rezervasyon Motoru Kullanın
Birden teknik bir detay verdin hoca diyebilirsiniz zira öyle oldu ancak bu konu çok kritik. Ülkemizde ve dünyada hızla gelişen otelicilik sektörü maalesef yazılım konularında kendini aynı hızda geliştirememektedir.
Çoğu otelde tek kişilik bir IT ekibi bulunuyor ancak bunun haricinde oteller kendi bünyelerinde yazılımcılara ya da dijital ekiplere yer vermiyorlar. Bu kadar yazılımla uğraşan işletmeler nasıl oluyor da birer full-stack geliştiriciye yatırım yapmıyorlar? Anlaşılır şey değil!
Size de çok ilginç gelmiyor mu? Milyon euroluk rezervasyon akışı sağlayabilecek otel web siteleri tamamen amatörlerce hazırlanıyor. Otellerin çoğu ise kendilerine ait olmayan ve hatta kendi domainlerinde bile çalışmayan rezervasyon motorları kullanıyor.
Bugün çoğu otel web sitesinde müsaitlik sorgusu yaptığınızda, sorgu misafiri alt domain’e ya da daha kötüsü başka bir domain’e yolluyor. Şaka gibi.
Örnekle açıklayalım. Web sitesi www.digitalhotels.com ise sorgu yapıldığında müsaitlik bilgisi rezervasyon.digitalhotels.com ya da digitalhotels.rezervasyonmotoru.com gibi alt ya da başka domainlerde gösteriliyor.
Dijital pazarlama açısından bakıldığında en ideal kurgu www.digitalhotels.com/reservation/ şeklindeki yapılanmadır zira böylece web sitesindeki ziyaretçiler sorgu yapsa bile otele ait domainden ayrılmamış olurlar ki bu sitenizdeki kalış sürelerini ciddi anlamda arttırır.
Bu da sizin arama motorlarındaki sıralamalarınıza ciddi etki eden bir faktördür. Ayrıca dijital pazarlamanın performans odaklı yapılabilmesinde pay sahibi Google Analytics gibi ölçüm araçları en iyi aynı domain üzerinde takip yapabilmektedir.
Düşünsenize, digitalhotels.com, blog.digitalhotels.com ve digitalhotels.rezervasyonmotoru.com gibi domainler ile yürüdüğünüz zaman ziyaretçilerinizi 3 farklı domain boyunca takip etmeniz gerekir.
Google Analytics Cross domain tracking ile bunu yapabilseniz bile bu 3 veriyi nasıl birleştireceksiniz ve sitenizin toplam performansı hakkında doğru veriye ulaşacaksınız?
Merkezi rezervasyon sistemleri (CRS) sizlere satılıyor çünkü başka çareniz yok ancak farkındaysanız bunlar white-label çalışmaz ve siz hiç bir zaman CRS kullanarak ideal bir dijital pazarlama kurgusu yapamazsınız.
digitalhotels.rezervasyonmotoru.com gibi bir sisteme dahil olmanın ayrıca büyük bir sakıncası daha bulunuyor. Farkındaysanız otelinizi merak eden bir kullanıcı fiyatlarınızı rezervasyonmotoru.com domaininde görüntülüyor.
Diyelim ki bu sistem bünyesinde 30 farklı otele hizmet veriyor. Bu sistemin (rezervasyonmotoru.com) dijital pazarlama ekibi haliyle bu domain üzerine google ve facebook reklamları için piksel dediğimiz takip kodları yerleştirmiş durumdalar. Bu ne anlama geliyor biliyor musunuz?
Bu arkadaşlar istedikleri takdirde sizin ruhunuz bile duymadan, sizin potansiyel müşterilerinize başka bir otelin reklamını yapabilirler. Ve yapıyorlar da.
Durum böyleyken 3. parti bir rezervasyon motoru kullanarak işi ucuza getirdim diye hiç sevinmeyin. Potansiyel müşterilerinizi kendi ellerinizle başka bir otele yolluyor olabilirsiniz.
Siz siz olun böyle bir durum varken, 3. parti bir rezervasyon sistemi kullanmayın ve derhal bir yazılımcı ile anlaşarak kendi domaininizde çalışacak rezervasyon sisteminizi hazır hale getirin!
5- Ucundan Tutmayın, Çoklu Kanal Dijital Pazarlama Yapın
Bir dijital pazarlamacı olarak, otel dijital pazarlamasını anlamaya başladığımda kendi kendime dedim ki bu rüya bir birliktelik. Farklı dijital pazarlama kanallarının başarıları, uygulandıkları sektöre göre değişiklik gösterir.
Bu demek oluyor ki dijital pazarlama bazı sektörlerde ciroya daha fazla etki edip, çoklu kanal şeklinde uygulanabilirken, bazılarında sadece marka bilinirliğini arttırmak için kısıtlı kanal ile kullanılabiliyor.
Bir ayrım da B2B ve B2C için yapmak lazım. Zira dijital pazarlama genel itibariyle B2C’de çok daha başarılıdır. B2B şirketlerde tüm dijital kanalların etkin olarak kullanılması ve verim alınmasına çok sık rastlanmaz.
Otelcilik B2C’nin kalbinde yer almakla beraber maalesef yıllardır, acentelerle B2B şeklinde çalışmaktadır. Maalesef derken, dijital pazarlama açısından bu büyük bir talihsizliktir. Müşterisine her gün birebir dokunan bir işletmenin B2C pazarlama ve dijitalin her nimetinden faydalanmaması kabul edilemez.
Acentelere verilen komisyonların çok cüzi bir miktarına otel içinde bir dijital ekip kurarak, acentenin uyguladığı dijital stratejilerin daha iyisini uygulayabilirsiniz. Ancak bu bir vizyon ve yenilikçi bir yönetim anlayışı gerektirir.
Konuya dönecek olursak, bir otel kendi müşterilerine dijital pazarlama ile ulaşmaya çalıştığı zaman elinde kullanabileceği bir çok dijital pazarlama aracı ve argümanı vardır.
Ayrıca birim satış tutarları da harikadır. Örneğin bir haftalık otel rezervasyonu ile hazır giyim sektöründeki bir sepet ortalamasını mukayese bile edemezsiniz.
Otellerin Yararlanabileceği Dijital Pazarlama Kanalları
Aşağıda dijital kanalları yavan bir dille açıklamıyorum. Hiçbir yerde bahsedilmemiş tüyolar bulacağınıza emin olabilirsiniz!
- Sosyal Medya
Neredeyse tüm sosyal mecraları farklı amaçlar ile konumlandırabilirsiniz. Lüks oteller ve genç kitle için Instagram altın madeni iken, Facebook ile orta gelir grubu ve orta yaş ve üzeri için bulunmaz nimettir. LinkedIn, kurumsal dış iletişim, Twitter iç iletişim için kullanılabilir.
Pinterest yine görsel öğeleri ön planda olması ve landing page hedefleyebilmesi açısından alternatif kanal olarak iyi bir seçim olabilir.
Tiktok gibi yeni kanallarda da mutlaka denemeler yaparak, etkileşimleri ölçmekte fayda var. Hep söylediğim gibi sosyal medya eforlarınızı mutlaka içerik üretimi ve paylaşımının dışına çıkartarak, kitlenizle direkt iletişime geçmelisiniz.
- Influncer & İşbirlikleri
Otelinizin mesaj kutusuna tonlarca işbirliği teklifi geldiğini biliyorum ve eğer bir otelin sosyal medya ekibindeyseniz bunlardan sıkılmış olabilirsiniz.
Ancak durum sizi demotive etmesin çünkü sizi temin ederim, influencer marketing otelcilik için çok ama çok etkili bir yöntemdir. Her zaman olduğu gibi bu kanalı büyütmek ve başarı sağlamak için bir başlangıç noktasına ihtiyacınız var.
Size tavsiyem, bir excel tutmaya başlamak ve bir işbirliği takvimi oluşturmak olur. Bunun yanısıra sosyal medya fenomenlerini analiz ederek, işinize yarayıp yaramayacağını belirlemeyi öğrenmelisiniz.
Kendiniz de niche pazarlar bulup, buralarda micro-influencer arayışına girmelisiniz.
İşbirliği yapacağınız influencer, otelinizin personası ile örtüşüyorsa, takipçi sayısı otomatik olarak önemini yitirir çünkü sizin için önemli olan birim influencer bütçenizle ne kadar rezervasyon alacağınızdır.
- Dijital Reklamlar
Facebook & Google gibi dijital reklam platformları oteller için ne kadar etkilidir diye soruyorsanız cevabını hemen söyleyim. Çok etkilidir.
Etkililik göreceli olduğundan rakamsal konuşayım, oteller için dijital reklamlar milyon euro ciro yaptıracak kadar etkilidir.
Peki bugün otellerin yüzde kaçı dijital reklam yapmaktadır? Ortalama yarısı.
Peki reklam yapanların ne kadarı boşa sallamaktadır ve ne kadarı bir strateji çerçevesinde bu işi yapmaktadır? Tahminim reklam yapanların %5’i bir plan ve tam bir bilinç çerçevesinde hareket ediyor.
Dolayısıyla tahmini olarak bugün otellerin sadece yüzde 2.5’u bu bahsettiğim milyon euro ciroların peşinden koşmaktadır. Bunun bir kaç sebebi var.
Birincisi, otellerin bünyelerine dijital reklamcı almak gibi bir düşünceleri yok. Zira düşünceleri olsa bile fazla opsiyonları da bulunmuyor. Bu da bizi ikinci sebebe getiriyor, ajansların reklam bütçelerini dağa taşa sallaması.
Kimse kusura bakmasın ama çoğunlukla durum böyledir. Dijital reklamı madem bu kadar biliyorsunuz da yıllarca kendinizi neden büyütemediniz kardeşim?
Üçüncü ve son sebep, dijital reklamları karşılayacak, çevik satış ekiplerinin bulunmamasıdır. Reklamcı guiness rekorlar kitabına da girse, oteldeki geleneksel kafa yapısındaki ekipler bu performansı karşılayacak kapasitede olmadıktan sonra ciro yapılamaz ve böylece reklam kurgusu çuvallar!
- SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)
Arama motorlarındaki görünürlüğünüzü rakiplerinizin üzerine çıkartmaya dayalı yapılacak çalışmalar bütünü olarak tanımlayabileceğimiz bu çalışmalar esasında başlı başına bir meslek dalıdır. SEO hakkında kabaca bilgi sahibi olmak otelciler için hiç fena sayılmaz ancak bu konuyu derinlemesine anlamak için mutlaka bir uzmandan destek almak şarttır.
Bir ortamda kulak misafiri olduğum konuşmaya bakın “Yaa biz bir SEO çalışması yaptırmıştık, fazla verim alamadık.” Evet, hocam verim alamazsın zira SEO öyle “bir çalışma yaptırmayla” halledilecek kadar sığ bir konu değildir. Hatta SEO ile ilgili yapılacak çalışmaların ne olduğunu ömrünüz boyunca bile anlamayabilirsiniz. Zira buna gerek de yok.
Rüştünü ıspatlamış birisine güvenerek, gerekli çalışmaları devamlı suretle yaptırmanız gerekir. Temelde, web sitenizin SEO-friendly düzenlenmesi ve bunun devamlı kılınması ile başlarsınız. Sonrasında ise SEO içerik üretimi ve backlink kampanyaları ile sitenizin otoritesini arttırırsınız.
Bugün maalesef yüz milyon euro ciro sahibi otellerin bile bir SEO stratejisine sahip olmadığını görmek beni gerçekten derinden üzüyor. Bu işlere girmeniz için Thomas Cook’un batması lazımdı, battı. Sonuç değişmedi. Covid-19 salgını geldi, sonuç hala değişmedi. Sanırım otelciler olarak hiçbir zaman SEO konusuna derinlemesine girmeyeceksiniz! (Yetkin bir SEO ajansı için bütçe ayırmaktan bahsediyorum.)
Sonuç: Resort Otel Dijital Pazarlama Kurgusu
Müşterilerinin çoğunu gerçek kişilerin oluşturduğu resort oteller, uzun yıllardır seyahat acenteleri vasıtasıyla gelir elde etmektedir.
Toplu olarak odalarını satan resort oteller belki de bu sayede çok fazla gelir endişesi yaşamadan, operasyonlarına ve misafir memnuniyetine odaklanabiliyorlar.
Ancak sabit giderleri ve operasyon maliyetleri hayli yüksek olan resort oteller acente kanalını dijitalleşen çağımızda kaybederse bunun ne gibi sonuçları olabilir düşündünüz mü?
Bildiğiniz üzere Thomas Cook geçtiğimiz yıl ani şekilde iflasını açıkladı ve bu olay turizm camiasında adeta şok etkisi yarattı zira oteller tarafından bir günde kaybedilen gelir çok yüksekti.
Daha sonra corona virüs salgını ile de acentelerin yaşadığı sıkıntıların boyutları artınca eminim bir çok resort otel acentesiz turizm ve ciro senaryolarını düşünmeye başladı.
Tam bu noktada dijital pazarlama stratejilerinden faydalanarak, hızlı ve efektif bir şekilde yol almak son derece akılcı olabilir.
Resort oteller, dijital pazarlamada kullanılan ve en iyi bilinen tüm kanal ve araçlardan faydalanabilirler. Dijital reklamlar, SEO, sosyal medya pazarlaması gibi temel kanallar resort oteller için oldukça gelişmiş seviyede kullanmaya uygundur.
Ancak burada ortaya çıkan temel bir problem bulunuyor. O da otelciliğin insan kaynakları yönetimi ve kurum kültürü gibi bazı konularda oldukça zayıf olmasıdır.
Bunun dijital pazarlama ile ne alakası var diyebilirsiniz ancak anlattığım dijital pazarlama kurgularının gelişmiş seviyede kullanılabilir olması hem kalbur üstü ekipler kurulmasını hem de bu ekiplerin refahının yüksek tutulmasını beraberinde getiriyor.
Dijital pazarlama ile uğraşan kişilerin çalışma verimi ortalama bir otel çalışanından 4-5 kat fazla ve bu beraberinde ciddi zihinsel yorgunlukları beraberinde getiriyor.
Dolayısıyla dijital pazarlama ekiplerini sahip oldukları tempo ile 6 gün fiziksel olarak işyerine getirerek, uzun dönem başarısı elde etmeyi aklınızdan bile geçirmeyin.
Tarihin gördüğü en zeki ve keskin bu pazarlamacılar, sessiz bir çalışma ortamı ve sık dinlenmeye ihtiyaç duyarlar. Ayrıca halledilecek bir çok farklı konu ve teknik detay seviyesi sebebiyle de farklı uzmanların ekiplere monte edilmesi gerekiyor.
Örneğin bir SEO uzmanının dünyası, yani günlük rutinleri ile bir Facebook reklamcısının dertleri birbirinden apayrı. Ya da bir sosyal medya yöneticisi ile, pazarlama otomasyoncusunun sıkıntılarının alakası bile yok.
Dolayısıyla sizin yaptığınız gibi digital marketing specialist iş ilanı açıp, altına sözlükteki tüm dijital pazarlama görevlerini yazmayla bu işten verim alamazsınız.
Comments are closed