
Küresel pazarlama, küresel müşterileri belirleyerek bu müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak, rekabetten daha başarılı bir şekilde tatmin etmek, pazarlama faaliyetini küresel boyutlarda yürütmek olarak ifade edilmektedir. Yerel pazarlama ile başlayan süreç, küresel pazarlama ile devam etmektedir. Pazarlama tekniklerinin coğrafi anlamda genişlemesi, markaların el değiştirmesi, firmalarda gerçekleşen birleşme ve satın alma durumları, firmaları küresel pazarlama stratejisi oluşturmaya zorlamaktadır.
Pazarlama, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını, rakip firmalardan daha başarılı olacak bir şekilde tatmin edecek ürün ya da hizmetleri sunmak ve değer yaratma süreci anlamına gelmektedir. Pazarlama faaliyetleri, yerel, ulusal ve küresel olacak şekilde bir gelişme göstermiştir. Küresel pazarlamada pazarlama faaliyeti dünya çapında yürütülmektedir.
Küresel Pazarlama Yönetimi Neden Gereklidir?
1) Hepimizi Etkiler
Basitçe ifade etmek gerekirse, küresel pazarlama doğrudan veya dolaylı olarak hepimizi etkilemektedir. Uluslararası bir şirkette çalışmanız veya şehrinizde küçük bir zincir işletmeniz önemli değildir. Diğer ülkelerdeki işletmelerin neler yaptığına dikkat etmek basitçe yapılacak akıllıca bir şeydir. Yurt dışındaki işletmeler ve pazarlar tarafından alınan kararlar yerel işletmenizi etkiler. Gerçekten etkilenmemiş olsanız bile, küresel pazarlama konusunda daha akıllı olmak daha iyidir. Cehalet asla iyi bir strateji değildir.
Yaklaşık 40 yıl önce, Honda veya Toyota gibi Asya otomobil üreticilerinin Amerikan tüketicileri üzerinde hiçbir etkisi yoktu. Ancak, yakıt tüketimi ve genel pratiklik gibi faktörler endişe kaynağı olduğu için, Japon ve Kore arabaları çok sayıda satmaktadır.
2) Yeni Kapılar Açar
İşletmenizi sınırlarınızın dışına çıkarmak muazzam fırsatlar yaratabilir. Görüyorsunuz, iç pazarlar belirli bir süre sonra durgunluk eğilimindedir. Dolayısıyla, yurtdışında faaliyete başlamak işinizi yeniden canlandırmak için harika bir yol olabilir.
Örneğin, BRIC ülkeleri eskisinden çok daha sanayileşmiş hale geldi. Bu, Avrupalı ve Amerikalı şirketlerin karşılayabildiği gelişmiş bağlantı ve diğer teknolojik ihtiyaçlara yol açmıştır. Sonuç olarak, batı örgütleri bu pazarlarda bir yer edinebildiler ve bu da küresel genişlemeye yol açtı.
3) Etkinlik Artar
Küresel bir pazarlama stratejisi geliştirmek işletmenize birçok açıdan yardımcı olur. Birinci unsur, küresel pazarlamanın şirketinizin ürün ve hizmetlerinin etkinliğini artırmasıdır. Şirketiniz büyüdükçe ve öğrendikçe, yeni ve geliştirilmiş ürün veya hizmetleri sunma konusunda daha etkili olursunuz. Şirketiniz müşterilerinize daha iyi seçenekler ve teklifler sunmaya devam ettikçe, şirketinizin geliştirmelerini daha geniş bir kitleyle paylaşması gerekir. Küresel bir pazarlama stratejisi oluşturmak, şirketinizin bunu yapmasını sağlar.
4) Rekabet Avantajı Sağlar
Global pazarlama stratejisinin bir başka özelliği de şirketiniz için daha güçlü bir rekabet avantajı yaratmasıdır. Birçok şirketin yerel bazda rekabet etmekte zorlanmaları gerekmez. Şirketinizin yerel bazda rekabet etme sorunu yoksa rekabet avantajınızı artırma ve küresel bazda rekabet etme şansınız budur. Küresel bazda rekabet etmek, dünya çapındaki müşterilerin daha iyi bilgilendirilmesini ve sunduğunuz ürün ve hizmetlere daha fazla odaklanmasını sağlar. Kapsamlı bir küresel pazarlama stratejisi oluşturmak, şirketinizin küresel pazardaki müşteri taleplerine ve trendlerine göre ihtiyaç duyulan her yere hızla adapte olmasını sağlar.
5) Müşteri Bilincini Arttırır
Global pazarlamanın bir diğer yararı da şirketinizin müşteri bilincini artırmasıdır. Dünyanın dört bir yanındaki müşteriler şirketinizin sunduğu ürün veya hizmetler hakkında bilgilendirildiklerinde, şirketiniz ve onlara sunmanız gereken birçok avantajı bildikleri için şirketinizle etkileşime geçebilirler. İnternet, müşterilerin dünyanın her yerindeki ürünlerin ilerlemesini izlemesine izin verdi, bu nedenle şirketiniz küresel pazarlama oyununu hızlandırırsa, dünyadaki müşteriler fark edecektir.
6) Daha Çok Kazanç Sağlar
Kapsamlı bir küresel pazarlama stratejisi oluşturmak, şirketinizin çok para kazanmasına yardımcı olabilir. Şirketiniz yeni pazarlara odaklandığında, standardizasyon yoluyla maliyetlerini düşürebilir. Ayrıca, şirketler internetten yararlandıklarında, dünya çapında pazarlamalarının maliyeti ciddi şekilde azalmaktadır. Şirketiniz, diğer ülkelerdeki milyonlarca müşteriyle etkileşim kurmak için İnternet erişiminden yararlandığında, dünya çapındaki müşterilere daha iyi ve düşük maliyetle hizmet verebileceksiniz.
Küresel Pazarlamada Dijitalleşmenin Rolü
Küresel pazarlama, pazarlama faaliyetinin küresel olarak yapılmasını ifade etmektedir. Yaşanan dijitalleşme ile birlikte küresel pazarlama da gelişim göstermiştir. Dijitalleşme doğası gereği küreseldir. Yani pazarlama faaliyetlerinin küresel boyuta taşınmasında dijitalleşmenin önemi büyüktür. Günümüzde artık hemen herkes internet kullanmakta ve her şey dijitalleşme yolunda ilerlemektedir. Küresel pazarlamanın bundan etkilenmemesi olanaksızdır. Bu nedenle küreselleşme ve dijitalleşme birbirini olumlu etkilemiştir.
Küreselleşen dünyada pazarlama faaliyetleri gelişim göstermiş, dijitalleşme ile birlikte paralel bir seyir izlemiştir. Özellikle dijital pazarlama ve küresel pazarlama birbirini tamamlayan iki yöntem niteliğindedir. Bu aşamada dijitalleşme olmadan küresel pazarlama düşünülemez diyebiliriz. Bu nedenle her iki unsuru da kullanarak pazarlama faaliyeti yürütmeniz önem arz etmektedir.
S.S.S
Küresel Pazara Giren Bir Şirketin Unutmaması Gerekenler Nelerdir?
- İlgili sektör ve pazarın kültürel yapısı, siyasi eğilimi, yasal mevzuatları, dijital dünya analizlerinin yapılmış ve bu etkenlere göre strateji geliştirilmesi
Küresel Pazarlamaya Girmeden Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
- Temel kavramlar
- Küresel sektör ve pazarın etkileyicisi olan ekonomik, siyasal ve demograf koşullar ve değişimlerine göre ayak uydurma stratejilerinin anında uygulanması
- Küresel, siyası, teknolojik koşulların etkilerini iyi analiz edebilme ve adaptasyonu sağlama
- Küresel pazara giriş stratejileri belirleme
- Ürün ve hizmetlere yönelik ayrı hizmet stratejilerinin saptanması
- Fiyatlandırmaya odaklı stratejiler geliştirme
- Küresel iletişim stratejileri belirleme
Küresel Pazarlamaya Girerken Hangi Sektör Olursa Olsun Yapılması Gereken Analizler Nelerdir?
- Planlama
- Uygulama
- Kontrol
- Pazar bölümlemesi
- Hedef kitle saptaması
- Konumlandırma çalışmaları
Küresel Pazarlamada Önem Kazanan Kavramlar Nelerdir?
- Küresel düşünerek yerel faaliyetlere geçme anlayışlarına sahip olmak
- Standardizasyon yapmak
- Yönetimde şeffaflık kazanma
- Firma sahiplerinde değişim yani finansal açıdan daha büyük bir firma tarafından satın alınma ya da finansal açıdan daha büyük ortaklıkların kurulması
- Firma genelinde yeni teknolojilerin adaptasyonu ve kullanımı
- Sürdürülebilirlik
Küresel Pazarlamada Türkiye’nin Yeri Nedir?
- Fortune 500 şirket analizine göre Türkiye küresel pazarda 31. Sıradadır.
Comments are closed