
İnternetten satış yapmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Daha çok müşteriye hızlı bir şekilde ulaşma imkânı sağlayan internet üzerinden yapılan satışlar. Yüksek miktardaki mağaza kiralarından kurtulmanıza da yardımcı oluyor. İnternetten satış günümüzde oldukça talep gören bir satış yöntemidir.
Gerek müşteriler gerekse de işletme sahipleri için çok fazla tercih edilen bir pazar ortamıdır. İnternetten satışı sadece büyük firmalar değil küçük ölçekli işletmeler de rahatlıkla yapabilmektedir. Çağa ayak uydurmak ve gelişen teknoloji ile birlikte internetten satış yapmak artık bir gereklilik halini de almıştır. Eğer bir işletme sahibiyseniz ve daha çok müşteriye ulaşmak istiyorsanız müşteriler için de daha zahmetsiz ve cazip olan internetten alışveriş yapma eylemi için harekete geçmeniz gerekmektedir.
İnternetten Satış Yaparak Para Kazanmak Hala Mümkün mü?
İnternet satışları her geçen yıl artmaktadır. Popülerliği asla tükenmeyen internet satışlarında ön plana çıkmak ise oldukça zordur ama internetten ürün satmak hala karlıdır
E-ticaret ile ürün satışı için en büyük zorluk müşterilere erişerek ve satış yapmaktır çünkü karşı taraftaki kişileri fiziksel dükkan açmaktan farklı olarak görmüyorsunuz . Elbette bu zorluk en çok firma olarak e-ticaret sitesi üzerinden satış yapmaktan kaynaklanan zorluktur. Büyük reklam bütçeleri gerekmektedir. Bu nedenle sermayesi düşük bireyler popüler alışveriş platformlarında sanal dükkan açarak internetten para kazanmaya odaklanmalıdırlar.
- İnternetten Satış Yapmak İçin Evinizi Gösterebilirsiniz
İnternetten satış yapabilmek için popüler internet sitelerinde sanal ofisler kiralayabilirsiniz. Ancak bir de fatura kesmeniz gerekecektir. Bu nedenle iş yeri satın almalı, kiralamalı ya da daha basit – daha ucuz yolu olan evinizi gösterebilirsiniz. Bunun için muhasebeci ile görüşüp şahıs şirketi açmak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Vergi levhası alır almaz fatura kesebileceğiniz için doğrudan satış yapmaya odaklanabilirsiniz.
- İnternet Demek Stoksuz Satış Demek
Eğer büyük siteler üzerinden satış yapacaksanız stoklamaya ihtiyacınız bile olmayacaktır. Gerçek yaşamdan ya da internet üzerinden toptancılarla görüşerek satış yapacağınızı söyleyebilir – anlaşma yapabilirsiniz. Böylece mal stoklamaya da gerek duymayacaksınız. Doğrudan ürün görselleri ve fiyatları ile satışa başlayabileceksiniz. Stok yapmak da bir tercihtir. Dilerseniz stok tutarak kendinizi riske atmamış olursunuz. Toptancıların ürünü verip vermeyeceği, kargolayıp kargolamayacağı ya da ürün kalitesinden kaynaklı risklerden de uzaklaşmış olursunuz.
- E-Ticaret Sitesi Kurabilirsiniz
Bir ya da birden fazla toptancı ile anlaşabilir, doğrudan üretim yapabilir ve kendinize e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Çok daha büyük rakamlarda gelir elde edebilirsiniz. Ancak bu yöntemin zorluğu bütçe gerektirmesidir. Çok fazla tanıtım ve reklam kampanyası yapmalısınız.
E Ticaret Sitesi Açmak için Gerekli Temel Evraklar Nelerdir?
- Öncelikle Şirket Kurmalısınız
Bunun için aşağıda yer alan evrakları hazırlamalısınız;
- İkametgah
- Nüfus sureti
- İmza beyannamesi
- 4 vesikalık
- Kira kontratı (evinizi de gösterebilirsiniz)
- Vergi Levhası Almalısınız
Vergi dairesine giderek dilekçe vermeli ve form doldurmalısınız. Ortalama masrafı sadece 100 TL’dir.
- Sanal Pos Sistemi Kurmalı ya da Kiralamalısınız
İyzico gibi komisyon usulü çalışan sistemlerden sanal pos sistemi kiralayabilirsiniz. Ancak bu kazancınızdan düşecektir. Dilerseniz vergi levhası ve işyeri açma ruhsatınızla beraber uygun komisyonlu bankalarla görüşerek sanal pos hizmeti alabilirsiniz.
- Sitenizde Hazır Olması Gereken Evraklar
- Gizlilik sözleşmesi
- Kullanıcı sözleşmesi
- İnternet üzerinden satış yapacağınız için mesafeli satış sözleşmesi
- İade – iptal sözleşmeleri ve koşulları
- Şirket Banka Hesabı Açmalısınız
Şirket açtıktan sonra işyeri açma ruhsatı ve vergi levhanızla banka ya da bankalara giderek şirket hesabı açmalısınız.
- Mali Müşavir – Muhasebeciyle Anlaşmalısınız
Müşavir veya muhasebeci yukarıda anılan adımları detaylı olarak bilmektedir. Bunun yanı sıra satış – vergi – muhasebe kayıtlarının tutulması da zorunlu bu nedenle bir müşavir veya muhasebeci ile anlaşarak defterlerinizi açmalı – onaylatmalısınız.
- ETBİS’e Kayıt Olmalısınız
2017 sonu itibari ile Ticaret Bakanlığı’nın zorunlu kıldığı ETBİS’e yani Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne kayıt olmalısınız. Kayıt yaptırmayan e-ticaret siteleri yüksek cezalar ödemektedir. ETBİS’e kayıt olmak için www.eticaret.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
E-ticaret ile Neler Satılabilir?
E-ticaret ile satamayacağınız ürün – hizmet ağı yok denecek kadar azdır. Çok fazla teferruata girmeden kısaca neler satabileceğinizi işleyeceğiz. Bu konuyu işlerken TÜSİAD 2019 E-Ticaret Pazar Büyüklüğü Raporunu baz alıyoruz. Bu rapora göre internet ortamında en çok satılan ürün kategorileri şu şekildedir;
- Kadın, Erkek, Çocuk, Bebek Giyim
İnternet satış rakamlarına göre; internetten en çok satılan ürünlerdir. Yüzdelik değeri %40’dır. Özetle internetten satın alınan her yüz üründen kırk dördü bu kategoride yer almaktadır
- Ev Gereçleri ve Dekorasyon Malzemeleri
İkinci sırada %33 ile ev gereçleri ve dekorasyon malzemeleri var. Gereç, alet malzemeden kasıt hayal edebileceğin her türlü ev aracıdır. Mobilyalardan beyaz eşyaya, avizelerden aksesuar malzemelerine, tablolardan yastıklara dek pek çok yelpazede satış vardır.
- Eğlenceye Yönelik Materyaller
Bu kategoride yer alan ürünler tıpkı ev ve dekorasyon malzemelerinde olduğu gibi %33 oranına sahiptir. Filmler, kitaplar oyunlar, telefon kılıfları gibi alt kategoriler de bu kapsamdadır.
- Elektrikli – Elektronik Materyaller
Bu tür ürünlerin satış rakamı %18’dir. Spor aletleri de bu kategoriye girmektedir. Özellikle pandemi sürecinden dolayı spor aletlerindeki rakamsal satışlar artış göstermeye başlamıştır.
- Gıda Ürünleri
Özellikle organik üretimi yapılan gıdaların satışları 2020 içerisinde büyük oranda artış görmüştür. Covid kapsamında yüzlerce yeni gıda sektörü satıcı internetteki yerini aramaya başlamıştır.
Bu ana ürünlerin yanında takı, yemek, tatlı-kurabiye, gıda veya organik ürünler gibi farklı nişlerdeki ürünler de internet üzerinden satış yapılabilecek ürünler arasındadır.
E-ticaret Yapmak İçin Ön Hazırlık
- Ürün Seçmek
İnternetten satış yapmak için öncelikli olarak satışını yapacağınız ürünü ve ürünün türünü belirlemelisiniz. İnternet üzerinden yapılan satışlarda pek çok ürün çeşidi bulunmaktadır ve gün geçtikçe de bu ürün çeşitliliği artmaya devam etmektedir. Siz de ilk iş internetten satmak istediğiniz ürün gamını belirlemelisiniz.
İlgini kaynak: https://konupara.com/ekonomist/internette-en-cok-satilan-urunler-listesi-2-2585/
- Ürün Fotoğraflarını Çekmek
Satacağınız ürünle ilgili görselleri internet sitesine yükleyebilmek için o ürünlerin fotoğraflarını çekmelisiniz. Ancak ürün fotoğraflarını çekerken profesyonel çekimler olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü potansiyel müşterilerin ürünlerinizi satın alma aşamasında ürünlerin görselleri oldukça teşvik edici olacaktır. Tabi bu görsellerin de gerçek üründen oldukça uzak olmaması gerekir. Çünkü bu durumda müşteriyi yanıltmış olursunuz ve sadık müşteriler yaratamazsınız.
İlgini kaynak: http://www.yeniisfikirleri.net/cep-telefonuyla-kaliteli-urun-fotografi-nasil-cekilir/
- Ürün Fiyatlarını Belirlemek
İnternetten satış yapmaya başlamadan önce satışını yapacağınız ürünlerin fiyatlarını belirlemelisiniz. Fiyatlandırma yaparken maliyet, KDV, kargo ücreti gibi unsurları göz önüne alarak bir ücret belirlemeniz gerekir. Ayrıca aynı ya da benzer ürünleri satan başka kişi ya da firmalar da olacağından rakipleriniz ile rekabet edebilmek adına ürünlerin fiyatını belirleme aşamasında diğer firmaların ürünlerinin fiyatlarına da bir göz atmanız ve takipçisi olmanız da yarar olacaktır.
İlgini kaynak: https://www.ideasoft.com.tr/urun-satis-fiyati-belirlemek/
- Ürün Açıklamalarını Hazırlamak
Ürünler hakkında yazacağınız açıklamalar da satışın gerçekleşmesi adına oldukça önem taşıyan bir unsurdur. Potansiyel müşteriler ürünü almadan önce ürün hakkında bilgi sahibi olmak ister. Müşteriler, ürünün son tüketim tarihi, ürün içeriği, kargo hizmeti ve süresi, paketleme, ürün hakkında ayrıntılı bilgi gibi durumları merak ederler. Yüz yüze yapılan bir satışta bunları anında öğrenmek mümkündür. Fakat internet üzerinden yapılan bir satışta ürün hakkında yeterli açıklama yoksa ve müşteri de aklındaki sorulara cevap alamadıysa ürün veya hizmeti almaktan vazgeçebilir. Bundan dolayı satıcı ürün veya hizmet hakkında detaylı bir açıklama hazırlanmalıdır.
İlgini kaynak: https://blog.112dijital.com/dogru-urun-aciklamasi-nasil-yazilir/
İnternetten Ürün Satışı Yapmak İçin Teknik Hazırlık
- Domanin ve Hosting Almak
İnternette satış yapabilme için öncelikli yapmanız gerekenlerden biri de bir domain almaktır. Yani satış yapacağınız internet sitesinin adını belirlemeniz ve b adı almanız gerekir. Belirleyeceğiniz alan adının kısa, akılda kalıcı ve işletmenizi yansıtan bir ad taşıması avantaj sağlar.
Alan adı üzerinde bir süre düşünebilir ve yakın çevrenizdeki kişilerden fikir alabilir ya da belirlediğiniz isim üzerinden onlara danışabilirsiniz. Hatta bir ticaret sitesi açtığınız için uzantısı .com, .net yerine .shop ya da store olabilir. Böyle olması sitenin kimliğini de yansıtması açısından faydalı olacaktır. Bu tercih sizi rakiplerinizden de ayırarak daha belirgin ve göze çarpan bir site durumuna taşıyabilir. Sitenizin adını belirledikten sonra da sitenin ihtiyaçlarına uygun özellikte bir hosting almalısınız. Hosting hizmeti de internet sitenizin yayınlanmasını ve kullanıcıların 7/24 sitenize erişim sağlamasına yarar.
- Online Satış İçin Web Sitesi Kurmak
Alan adınızı belirlediniz ve kaydettirdiniz. Şimdi sıra web sitenizi kurmaya geldi kaydettirdiğinize göre şimdi bir web sitesine ihtiyacınız var. Kuracağınız web sitenizin bazı özellikleri taşıması gerekir. Öncelikle web sitesi kolay kullanılabilir bir arayüze sahip olmalıdır.
Bunun dışında tasarımı mobil uyumlu olmalı, sepete kolay bir şekilde ürün ekleme/çıkarma yapılabilmeli, ödem süreci basit olmalı ve farklı ödeme seçenekleri mevcut olmalıdır. Müşteri yorumlarına yer verilmeli, ürün görselleri etkileyici ve yüksek çözünürlüğe sahip olmalı, sitenin güvenilirliği ve kullanıcı bilgilerinin gizliliği açısından bir SSL sertifikası almalısınız. Kullanıcıların size rahatça ulaşabilmeleri amacıyla bir iletişim sayfası ve sıkça sorulan soruların ve cevapların yer aldığı bir bölüme yer vermelisiniz.
Web sitenizde kolay teslimat yöntemlerine yer vermeli, müşteri için açık ve anlaşılması kolay bir iade politikası olması gerekir. son olarak da web sitenizi daha çok kitleye ulaşmak ve sitenize trafik çekebilmek amacıyla sosyal medya platformlarıyla bağlantılı hale getirmelisiniz. Tüm bunları yerine getirdiğiniz zaman amacınıza uygun ve sizi tatmin edecek sonuçlar almanıza yardımcı olacak bir web sitesi oluşturmuş olacaksınız.
- Sözleşmeleri ve Ödeme Yöntemlerini Kurmak
Taraflar arasındaki alım-satım ilişkisini ve şartlarını belirleyen satış sözleşmeleri oluşturmalısınız.Bunun için internetten online satış yapmak için bir şirkete ihtiyacınız vardır ve e-ticaretten kazandığınız kazancın vergisini ödemelisiniz. Ayrıca ürünü alacak olan müşterilerin ürün için belirlenen ücreti öderken kredi kartı, havale, taksitli satış, tek çekim, kapıda ödeme gibi ödeme yöntemlerini de belirlemeniz gerekir.
- Kargo Anlaşmalarını Yapmak
Ürünlerinizi müşterilere ulaştırmak için kargo şirketlerini kullanacaksınız. Kargo şirketlerinin işletmelere ve üyelere özel seçeneklerin bulunduğu kargo anlaşmaları bulunmaktadır. Siz de ürünlerinizi müşterilere hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırabilmek için kargo anlaşmaları yapmanız gerekiyor. Unutmayın internetten satış için en önemli kısımlardan biri kargo yani ürünü ulaştırmaktır.
- Sosyal Medya Hesaplarını Kurmak
Hedef kitlenize ve müşterilerinize ulaşabilmek onlarla her platformda etkileşim halinde kalabilmek, varlığınızı unutturmamak adına Facebook, İnstagram, Twitter gibi sosyal medya platformlarından birer tane sosyal medya hesabı oluşturmalısınız. Oluşturduğunuz bu sosyal medya hesaplarında da içeriklerinizde ürün ve hizmetlerinize yer verebilir, müşterilerinizin sizinle iletişime geçmesine yardımcı olabilir ve onların sorularını da cevaplayabilirsiniz.
Ürünleri İnternetten Satmak İçin Pazarlama
Pazarlama çalışmaları; firmaların, ürün ve hizmetlerini tüketiciye en iyi şekilde sunmak, müşteriye ulaştırmak ve satış potansiyellerini arttırmak için uyguladığı faaliyetlerin tamamını kapsayan bir sürece verilen addır.
Bu süreçte firma olarak, kişilerin ihtiyaç duyduğu ürünleri tespit etmeli, ürünlerin satış piyasasını araştırmalı, ürünlerin fiyatlarını belirlemeli, dağıtım planlamasını oluşturmalı ve piyasada kalıcılığı sağlamak adına gerekli stratejileri belirlemelidir. Ayrıca firmalar bu süreçte ürün ve hizmet tanıtımlarını yapmalı, marka imajını ve bilinirliğini arttırmak adına reklam faaliyetleri yürütmelidir.
- E-Ticaret İçin SEO
SEO diğer adıyla arama motoru optimizasyonu olarak bilinir. SEO çalışmaları ile web sitesinin değerini arttırmak ve buna bağlı olarak arama motoru sonuçlarında web sitesini üst sıralar taşımak amaçlanır. Üst sıralarda yer alan ve arama sonrası ilk karşılaşılan bir web sitesine sahip olduğunuz zaman daha fazla ziyaretçi sitenize gelecek ve bu da daha çok satış yapma ihtimalinizin artmasını sağlayacak. Etkili bir SEO çalışması yürüterek arama motorunun kriterlerine uygun bir web sitesine sahip olmanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
- E-Ticaret İçin Sosyal Medya
Sosyal medya günümüzün en etkili medya organlarından biridir. Firmalar ürün ve hizmetlerini hedef kitlelerine tanıtmak ve satış yapmak amacıyla sosyal medya platformlarını etkin kullanmak zorundadır. Sosyal medya platformları sayesinde hedef kitleye hızlı bir şekilde ulaşmak çok kolaydır. Aynı zaman da hızlı olmasının yanında en önemli özelliklerinden biri de maliyet açısından firmaları zorlamamasıdır. Çünkü bir TV, radyo ya da gazeteye reklam verirken oldukça yüksek ücretler ödemek gerekebilir. Fakat aynı şeyi sosyal medya üzerinden az bir ücret ödeyerek ya da tamamen ücretsiz bir şekilde yapabilmek mümkündür.
- E-Ticaret İçin Google Reklamları
Reklamlar potansiyel müşterilere ulaşabilmek amacıyla oldukça etkili olan bir tanıtım aracıdır. Google reklamları da bu alanda en etkili olan araçlardan biridir. Kişiler Google da arama yaptıklarında veya iş ortağı olan diğer siteleri ziyaret ettiklerinde kendi aramaları dışında ilgi alanlarına ve arama yaptığı konular ile ilgili reklamlar ile karşılaşırlar. Ürün ve hizmetlerinizin de bu şekilde tüketicilerin karşısına çıkması pazarlama faaliyetlerinizin etkili olması açısından size yardımcı olacaktır.
- E-Ticaret İçin İçerik Pazarlama
İnternet üzerinden yapılacak her tür faaliyet için en önemli unsur içeriktir. Hatta kısacası içerik her şeydir diyebiliriz. İçeriklerinizi pazarlamak da satış hedeflerini gerçekleştirebilmek adına oldukça önem arz eden konulardan biridir. İçerikleriniz ne kadar etkileyici ve ilgi çekici olursa kitlelere ulaşmak, ürün ve hizmet tanıtımlarınızı da doğru bir şekilde yapmak açısından çok değerlidir. İçerik pazarlama içeriklerinizde bulunan anahtar kelimeler, görsellerin kalitesi, içeriklerin hedef kitleye hitap edebilir olması gibi birçok faktörü içinde barındırır. İçerik pazarlamayı etkin bir şekilde yapmanıza yardımcı olacak birçok içerik pazarlama araçları mevcuttur. bir kısmı ücretsiz bir kısmı da ücretli olan bu içerik pazarlama araçlarından da yararlanabilirsiniz.
- E-Ticaret İçin Youtube Kanalı
Youtube oldukça popüler ve kullanım alanı çok geniş olan bir sosyal medya platformudur. Videolar görsellere kıyasla kitleleri etkileme konusunda daha başarılı sonuçlar verir. Firmalar da ürün ve hizmetlerini tanıtmak ve kitlelere ulaşabilmek amacıyla Youtube’da bir kanal oluşturarak bu platformda içeriklerini yayınlama fırsatı bulurlar. Youtube’da oluşturacağınız bir kanal aracılığı ile ürün ve hizmetlerinizi, markanızı kitlelere tanıtabilirsiniz.
- E-Ticaret İçin Dijital PR
Pr personal relations yani halka ilişkiler kavramının kısaltmasıdır. Firmalar önceden ürün ve hizmet tanıtımı yapabilmek için gazete, TV, radyo gibi kitle iletişim araçlarını kullanıyorlardı. Gelişen teknoloji ve internet çağı ile birlikte artık ürün ve hizmetlerin tanıtımını yapmak için dijital PR yöntemlerine oldukça sık başvurulur oldu.
Sosyal medya platformları, blogger ve influencer gibi dijital araçları kullanarak dijital Pr faaliyetleri yürütmek firmalar açısından artık bir zorunluluk halini aldı. Dijital PR oldukça da avantajlı bir tanıtım faaliyetler bütünüdür. Çünkü kalıcıdır ve ürün ve hizmet tanıtımlarına erişmek her dakika her saniye mümkündür. Daha ekonomiktir. Ne kadar etkileşim aldığınız veriler ile rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bu da size yöntemlerinizin doğru olup olmadığı hakkında bilgi vermesi açısından yarar sağlar. Ayrıca Dijital PR ile hedef kitlenize doğrudan ulaşma imkânına sahipsinizdir.
Bonus:
Dükkan Açmadan İnternetten Satış Yapılır mı?
Özetle bu sorunuzun yanıtını sunduktan sonra aşağıdaki detaylı anlatımla ilerleyelim. Dükkan Açmadan İnternetten Satış Yapılır mı? Evet yapabilirsiniz diyerek ilk yapmanız gerekeni anlatalım. İnternetten de olsa satış yapabilmek için öncelikle bir şahıs şirketi kurmalısınız. Endişe etmeyiniz dükkan kiralamanıza gerek kalmayacak. Adres olarak evinizi göstermenizde yasal bir sıkıntı yoktur. Bu arada hiç bir şey yapmadan önce doğrudan bir muhasebeciye ya da müşavire de gidebilirsiniz. Onlar size gerekli bilgiyi sunacaktır ki zaten şahıs şirketi kurma aşamasında da sonrasında da bir muhasebeci ya da müşavire ihtiyaç duyacaksınız.
Dükkan Açmadan İnternetten Satış Yapmak İçin Şahıs Şirketi Kurma
Bunun için gerekli evraklar;
Adım 1: Muhtar – Nüfus Müdürlüğü
- Muhtardan ya da Nüfus Müdürlüklerinden ikametgah
- 4 vesikalık
- Nüfus cüzdan sureti
- İmza beyanı
Toplam Masraf Ortalaması 250 TL
Adım 2: İşe Başlama Formu
- Nüfus cüzdan suretiniz
- İkametgah
- Kira kontratı (evinizin kiralık olduğuna dair ya da tapunuz)
- İmza beyanı
Bu evraklarla Vergi dairesine giderek Yoklama Tutanağı doldurmalısınız. Vergi levhası almak için bu tutanakla beraber dilekçe teslim etmelisiniz. Ardından ilgili oda kayıtlarınızı da yaptırabilirsiniz.
Ortalama Masraf: Oda Kaydı ile Beraber 300 TL
Adım 3: İşyeri Açma İzin Belgesi
- Kira kontratı fotokopisi
- İmza beyanı
- Vergi levhası
- Damga pulu
Kira bedeli için harç yatırılacaktır. Evinizin bir odasını belirtebilirsiniz. Böylece ortalama masrafınız 100 – 200 TL arasında kalacaktır.
Adım 4: SGK Başvurusu
Şimdi de sigortanızı yaptırmalısınız. Resim, vergi levhası, imza beyanı, işyeri açma ruhsatı ile birlikte başvurabilirsiniz.
Comments are closed